Jackie Arklöv erkänner polismorden

NYHETER

Han sköt de dödande skotten mot poliserna

Jackie Arklöv erkänner de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Det uppger SVT:s Rapport i kväll.

Arklöv säger att det var när han såg dokumentären i SVT nyligen och upplevde sorgen hos de anhöriga som han beslutade sig för att ändra sin historia.

Foto: Urban Andersson
Jackie Arklöv

- I den mån man kan må bra i den situation han befinner sig mår han bra. Men han känner sig nog väldigt lättad över att ha kunnat berätta det här, säger Per Durling, Jackie Arklövs advokat, till Rapport.

Jackie Arklöv medverkade själv i Folke Rydéns dokumentär "Vägen till Malexander" om polismorden i Malexander i maj 1999. SVT sände filmen i sambanad med tvåårsdagen nyligen.

Pekade ut Olsson tidigare

I dokumentären pekar Jackie Arklöv indirekt ut kumpanen Tony Olsson för morden på polismännen Robert Karlström och Olle Borén.

Arklöv nämnde då inte Tony Olsson vid namn. Men han berättar hur han själv lagt en skottskadad Andreas Axelsson i bilen och sedan sett hur Robert Karlström avrättades.

Han får frågan om vem som sköt och svarade då:

- Det kan jag inte uttala mig om. Det får stå för den personen i så fall.

Men enligt vad Arklöv nu erkänt för polisen var det just reaktionen efter den här dokumentären som fick honom att till slut erkänna.

Han såg de anhörigas sorg och greps så djupt av detta att han till slut valde att lätta sitt hjärta.

- Jag och min kollega har suttit i timmar med de anhöriga och berättat så mycket detaljer som det bara går utefter var Arklöv själv har berättat och de har fått, som någon sa, bilderna på plats nu, säger kriminalinspektör Benniet Henricson till Rapport.

"Stod inte ut med lögnen längre"

Arklöv erkände redan för två veckor sedan att det var han som sköt de dödande skotten mot polismännen.

Förhören handlade egentligen om ett antal bankrån som Arklöv nyligen tagit på sig skulden för. Oväntat erkände han då också morden på poliserna Olof Borén och Robert Karlström.

- Till mig så sa han bland annat att den här dokumentärfilmen hade varit ett avgörande. När han såg att det var som han uttryckte det "vanliga familjefäder" som fått sätta livet till, säger Benniet Henricson.

- Det och att han inte längre stod ut med att se och höra sig själv ljuga.

Arklövs erkännade kan nu påverka situationen för kumpanen Andreas Axelsson, som även han liksom Tony Olsson dömts till livstid för polismorden i Malexander.

Axelsson har tidigare sagt att han är oskyldig och kommer att begära resning.

Axelsson har också tidigare även han pekat ut Tony Olsson för morden på polismännen.

Advokaterna har inte fått veta något

Tony Olssons advokat Peter Althin säger till Nyheterna i TV4 att han är förvånad över att varken han eller Tony Olsson fått reda på att Arklöv erkänt trots att det var två veckor sedan han erkände. Och han har svårt att tro på de nya uppgifterna.

- Han har ändrat sin version för många gånger för att vara trovärdig, säger Peter Altin. Tony Olsson har inte bestämt sig för att begära resning ännu. Det har däremot Andreas Axelsson gjort.

Advokat Thomas Wasteson som företräder Axelsson anser att de nya uppgifterna är positiva för hans klient.

- Uppgifterna styrker Andreas Axelssons uppgifter om att han inte har någon del i polismännens död, säger Wasteson till TT. Det finns inte anledning att tro att någon skulle ta på sig mord på två polismän om det inte är på det sättet.

Tidigare artiklar om polismorden:

Caroline Olsson