Så kan du bli hemlig Säpoagent

NYHETER

Är du den Säpo söker? Här är profilen på en aspirantkandidat

Är du ung och har en högskoleexamen?

Då kan du vara den Säpo söker.

-Vi ställer inga fysiska krav. Bara att du är vältränad i huvudet, säger Torbjörn Ekblom, ansvarig för det nya aspirantprogrammet.

Foto: Anna Nilsson, 25, från Stockholm har en sjuksköterskeexamen från Karlstads universitet. Hon är i början av sin karriär. – Men Säpo känns inte som min grej, säger hon.

Du behöver inte vara polis för att få söka till Säkerhetspolisens aspirantprogram.

Det är tvärtom bra om du har en annan akademisk bakgrund.

- Tidigare har handläggarna bara haft polisiär bakgrund. Vi vill ha fler med en annan akademisk bakgrund. Det här är ett sätt att bredda vår kompetens för framtida behov, säger Torbjörn Ekblom.

Behöver fler

I vår går Säpo över till en ny organisation där den operativa verksamheten ska förstärkas. Då behöver man fler medarbetare.

När du klarat aspirantutbildningen kan du få arbeta mot kontraterrorism och kontraspionage och med att för-hindra allvarliga hot mot rikets säkerhet.

-Arbetsuppgifterna kommer att ligga vid säkerhetsunderrättelsearbete. Det blir bearbetning och analys av material som är relevant inom säkerhetspolisens ansvarsområden, säger Torbjörn Ekblom.

Det nya aspirantprogrammet startar i höst och sträcker sig över tre terminer. Torbjörn Ekblom räknar med att få fram 20 nya handläggare.

Stort intresse

Helst ska du vara i början av din yrkeskarriär och ha goda kunskaper i svenskt samhällsliv.

-Vi räknar med många sökande, säger han.

Du är... Ung. I början av din yrkeskarriär. Högskoleutbildad. Allmänbildad. Behärskar flera språk. Intresserad av in- och utrikespolitik. Kommunikativ. Bra på att uttrycka dig. Analytisk.

Lena Gunnars