Han ska ta hem döda svenskar

NYHETER

Förre ÖB Hederstedt leder hemtransporten

1 av 2 | Foto: 3 559 svenskar saknas En räddningsarbetare går bland kistor där ett stort antal döda förvaras tillfälligt i Takuapa i Thailand. Det är fortfarande oklart hur många svenskar som dog i katastrofen. Inga svenskar ska föras hem i kistorna på bilden.

Under stort hemlighetsmakeri smusslades förre överbefälhavaren Johan Hederstedt med ett nattligt nyårsflyg till Thailand.

Det kan Aftonbladet avslöja i dag.

Nu leder han den känsliga operationen att transportera hem de döda svenskarna.

Tidigare i veckan träffades ett inflytelserikt nätverk för att diskutera regeringens agerande i samband med katastrofen i Asien.

I nätverket finns Johan Hederstedt, som var överbefälhavare till för exakt ett år sedan. Gruppen diskuterade vad som gick fel och vad som kunde ha gjorts bättre.

Upprörd och kritisk

Det var framför allt Johan Hederstedt som med stort engagemang drev frågorna. Enligt Aftonbladets källor var han mycket upprörd och kritisk till regeringens saktmodiga och veliga insatser.

Till sist uppmanades han av gruppen att snarast uppvakta regeringen och framföra sina synpunkter.

Strax efter lunch på nyårsaftonen promenerade Johan Hederstedt in på regeringskansliet. Där redogjorde han för sin kritik, punkt för punkt.

Regeringen lyssnade.

När statsminister Göran Persson samma eftermiddag inledde sin presskonferens i Rosenbad pågick mötet med förre ÖB fortfarande, men innan det var slut fick Johan Hederstedt frågan om han omedelbart ville resa till Thailand och leda den etiskt känsliga operationen att transportera hem de döda svenskarna.

Efter en stunds betänketid accepterade han budet.

Inget fick läcka ut

Gång på gång var regeringens representanter mycket noga med att påpeka att förre ÖB:s roll i operationen var strikt hemlig och att ingenting på några villkor fick läcka ut till massmedia.

- Det är känsligt. Dels har regeringen inte råd med fler etikdebatter och dels kan det vara känsligt att låta en före detta överbefälhavare fritt operera i ett annat land. Det var säkrast att från början hålla det konfidentiellt, säger en källa till Aftonbladet.

Svårt uppdrag

När Johan Hederstedt landade i går begav han sig direkt till den tillfälligt upprättade svenska ambassaden i Phuket och satte sig i förbindelse med ambassadör Jan Hafström.

Tillsammans skissar de just nu på hur operationen ska gå till. Men det är ett svårt uppdrag.

Fortfarande är insatsens omfattning osäker eftersom antalet döda ännu är omöjligt att fastslå. För närvarande saknas 3559 svenskar i området och bara 59 omkomna är identifierade, 58 i Thailand och en på Sri Lanka.

Ta månader

Dessutom kommer det sannolikt att ta månader innan identifieringen av samtliga kroppar är avslutad.

Sent i natt fick Aftonbladet också kontakt med Johan Hederstedt, som bekräftar sitt regeringsuppdrag.

-Ja, jag ska samordna hemtransporten av de döda svenskarna, säger han.

Det är framför allt tack vare Johan Hederstedts samverkans- och organisationsförmåga som regeringen anser honom lämplig för uppdraget.

-Dessutom är jag relativt orädd.

Kan ta månader

Johan Hederstedt tror att det kommer att ta mellan tre och fem månader innan operationen är slutförd och att det är viktigt att kropparna tas om hand på ett etiskt riktigt sätt. Därför bistår flera präster honom under uppdraget.

Niklas Bodell