Svenska män lider av samma osäkerhet

NYHETER

RFSU positiva till norskt initiativ

- Ett jättebra initiativ, säger Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare på RFSU, om det norska Projekt Penisfotografering.

Det finns inget liknande material i Sverige men skulle behövas här, anser han.

För svenska män lider av samma osäkerhet som de norska när det rör sig om deras könsorgan.

Många frågor han får på sin mottagning för män handlar om könsorganets utseende.

- Det kan vara om snedhet, fläckar, testiklarnas storlek. Man måste komma ihåg att en heterosexuell man ser sällan andra mäns penisar i erigerat tillstånd, säger Stefan Laack.

Är män oroade för sin penis-storlek??

- Jo, men det handlar om att den har betydelse i slakt tillstånd i jämförelse med andra män.

Det är vad de flesta män ser. Och de som aldrig går i bastun för att de fortfarande har sår i själen sedan skoljympan vet att storleken har betydelse.

- I generationer har slarviga sexualupplysare sagt att storleken inte har någon betydelse. Det är respektlöst mot dem som fått kommentarer och blickar. För så är det, i omklädningsrum och duschar ser man på varandra.

Vad är mäns vanligaste bekymmer?

- Det är bekräftelse de saknar, en bekräftelse på sitt kön. Deras kvinnor säger alltför sällan att de tycker om deras könsorgan. Det finns ingen professionell bekräftelse heller, som kvinnor får av gynekologen.

- Att gå till gynekologen för en kvinna blir nästan som en initiering. Där får du veta att du är normal, ser ut som en normal och frisk kvinna.

- Det händer aldrig en man.

Man kan överhuvudtaget inte utbilda sig till specialist på sjukdomar i mannens könsorgan, det finns ingen motsvarighet till specialisten på kvinnosjukdomar, gynekologen.

Mäns starka intresse och många funderingar kring sitt könsorgan har också att göra med bekräftelse av manligheten, säger Stefan Laack.

- Du föds av en kvinna och ammas av en kvinna. När du upptäcker snoppen blir den det ultimata beviset på manlighet, att du är en annan, inte som hon.

- Om man sedan får uppskattning av sin snopp är det detsamma som att få uppskattning för att man är man. Så småningom upptäcker pojkar förstås också att den är skön att pilla på och dra i och då fokuseras både njutning och manlighet på könet.

Stefan Laack har skrivit en bok som RFSU ger ut.

- Jag gjorde det för att det inte finns någon bra populärvetenskaplig skrift på svenska om frågor kring mannens kön.

Boken heter ”Kukkunskap”. Rakt-på-sak titeln fick boken för att Stefan Laack alltid på sina mottagningar ber män välja vad de vill att han ska kalla deras könsorgan när han pratar om det.

- De vill att jag ska kalla det kuk. Det är vad män kallar den, åtminstone när de talar med varandra.

Det fotografiska kartläggningen av penisutseenden som de norska studenterna gjort tycker han är utmärkt. Ingenting liknande finns i Sverige.

- Det behövs här också, jag skulle gärna ha en sån broschyr på min mottagning.

Simone Söderhjelm