Nyheter

Keve Hjelm död

NYHETER

"Han var vacker att se på och hade en oerhörd lidelse och närvaro på scenen"

Skådespelaren och regissören Keve Hjelm avled natten till tisdagen, uppger Svenska teaterförbundets ordförande Tomas Bolme för TT.

Keve Hjelm blev 81 år.
Keve Hjelm blev 81 år.

Keve Hjelm blev 81 år. I över 55 år var han verksam inom teater och film, som skådespelare, regissör, pedagog, professor och debattör.

Keve Hjelm var sjuk en lång tid och avled på ett vårdhem, berättar Tomas Bolme som är vän till familjen och gjorde sin Dramatendebut mot just Keve.

– Han dog i stillhet med familjen samlad, säger Tomas Bolme. Nu går en epok i graven. Han har spelat en kolossalt viktig roll för svensk teater och film, säger Bolme.

Bolme beskriver Hjelm som en fantastisk medspelare som fick resten av skådespelarna att lyfta sig och bli några snäpp bättre.

Hjelm var samtidigt krävande som skådespelare, och mycket kritisk mot sig själv och andra.

Känd Strindbergtolkare

Redan på 1950-talet väckte Keve Hjelm uppmärksamhet som profilstark skådespelare vid Göteborgs stadsteater. Efter det hamnade han på Stockholms stadsteater och Dramaten.

Som Strindbergtolkare tillhörde han en av de främsta inom svensk teater.

Keve Hjelm var en inflytelserik debattör inom många område. Det han kanske blev mest känd för är rollen i Bo Widebergs film "Kvarteret Korpen" (1963).

Speciell från början

Skådespelaren Erland Josephson mötte Keve Hjelm på den tiden då de ännu båda var amatörer. Då spelade de ihop.

– Han var redan då en färdig skådespelare och väldigt orginell, säger Erland Josephson som berättar att Keve Hjelm gjorde mycket starkt intryck på honom från första början.

– Dels var han vacker att se på, dels hade han en oerhörd lidelse och närvaro på scenen.

Som färdigutbildade skådespelare möttes de aldrig på en scen men väl vid sidan av.

– Jag var ju Dramatenchef under en period i mitt liv och Keve var väldigt kritisk. Han tyckte att regissörerna hade för mycket att säga till om, säger Erland Josephson.

– Han hade ett oerhört intresse för teater och skådespeleri. Han var en levande teoretiker samtidigt som han var en oerhört begåvad skådespelare och en bra regissör.

Påverkade många

Skådespelerskan Lena Endre hade Keve Hjelm som föreläsare på scenskolan. Hon tror knappt det finns någon i Teatersverige som inte påverkats av Keve Hjelm.

– Han hade sin stil som många var inspirerade av. Jag vet inte någon som inte tagit djupt intryck av honom, säger Lena Endre.

– Och han var ju den som hela tiden hävdade skådespelarens makt. Ska det bli bra på scenen måste skådespelarna vara medskapare.

Malin Ekmark, Jonas Vesterdahl, TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter