”Plocka bara det du är säker på”

NYHETER

Läs chatten med svampexperten Anders Bohlin

Är det farligt att äta maskäten svamp, är all flugsvamp farlig och var finns de bästa kantarellskogarna?

Svampexperten Anders Bohlin chattade med läsarna och svarade på deras frågor.

Anders Bohlin säger: Hej, det här är Anders Bohlin. Jag är beredd att svara på era svampfrågor.

maria säger: Hej! Kan du ge mig lite bra tips på bra svampskogar i Stockholmstrakten? Plockar annars mest svamp på landet, men det vore kul att ge sig ut på jakt någon dag efter jobbet också!

Anders Bohlin säger: Jag bor själv i Trollhättan och vet väldigt lite om stockholmstrakten. Tyvärr.

peter säger: Soppar brukar ofta vara ganska angripna av mask - är det okej att äta svampen när man har skurit bort de "håliga" bitarna?

Anders Bohlin säger: Ja, det är det. Det är inget farligt.

sandra säger: Stämmer det att det bara kommer Karl Johan under vissa år? Vad beror det i så fall på?

Anders Bohlin säger: Det är sant att karljohan-svampen bara kommer vissa år. Varför är svårt att säga, det är så mycket som spelar in när det gäller svamp. Framförallt väderleksförhållanden. Om en svampkropp har producerat många svampar ett år kan det behöva vila något år för att samla näring till nya fruktkroppar.

Lemmy säger: Räcker det med att lufttorka murklorna för att bli av med giftet? Eller måste man förvälla dem också?

Anders Bohlin säger: Man lufttorkar murklorna i sex veckor, men man bör i alla fall koka av dem en gång. Det är livsmedelsverkets rekommendation.

lotta säger: Om man vill hitta kantareller - vilka ställen ska man gå på då?

Anders Bohlin säger: Det är svårt att säga, men titta längs skogsstigar eller i skogsbryn. Svampen finns i hela Sverige.

Gabriel säger: Förra året hittade jag "kantareller" som var helt vita. De såg ut och doftade precis som vanliga kantareller, och hade samma fasta konsistens. Förekommer vita varianter av kantareller eller var detta en helt annan sort? (Jag vågade inte äta dem...) /Gabriel

Anders Bohlin säger: Det var inte en annan sort. Det finns vita varianter som smakar precis lika dant. De har bara förlorat det gula pigmentet.

Steffo säger: Har du själv blivit förgiftad av en svamp?

Anders Bohlin säger: Nej. Man ska inte äta svamp om man inte vet vilken svamp man äter.

ulla säger: Är det farligt att äta flugsvampar?

Anders Bohlin säger: Det finns olika flugsvampar. Några är mycket giftiga, men andra är det inte. Ett exempel på en flugsvamp som inte är giftig är Rodnande flugsvamp. Den känns igen på att köttet rodnar när man bryter sönder det. Men svampen är ingen läckerhet. Vit flugsvamp och Lömska flugsvamp är dödligt giftiga.

Inget namn säger: Med vilken svamp gör man den bästa stuvningen

Anders Bohlin säger: Kantareller är en klassiker, men många olika svampar fungerar bra. Den personliga favoriten är karljohan.

Steffo säger: Hur tillagar man bäst torkad karljohansvamp?

Anders Bohlin säger: Man måste blöta upp den först. När man väl har blött upp den fungerar den på samma sätt som färsk svamp. Smaken påverkas inte av att man torkar den. Torkning är ett bättre förvaringssätt än frysning.

olof säger: Hej Anders! Jag undrar ifall svamp är speciellt nyttigt, finns det någon anledning att äta det förutom att det gott?

Anders Bohlin säger: Svamp innehåller ine mycket näringsämnen. Det finns lite b-vitaminer och spårämnen, men det viktigaste skälet att äta den är att det är gott.

På överlevnadsläger för soldater äter man svamp för att få mättnadskänsla.

Mats säger: När kommer trattkantarell?

Anders Bohlin säger: Den brukar i regel komma framåt oktober, men den kan komma tidigare.

Lemmy säger: Vad tycker du om blodriskan?

Anders Bohlin säger: Det är en god matsvamp och lätt att känna igen. Den vanligaste granblodriskan anses inte vara lika god som de andra sorterna, men det tycker jag.

Henrik säger: Stämmer det att kantarellerna redan finns i skogarna (mellansverige)?

Anders Bohlin säger: Ja, det stämmer. kantarellen brukar komma vid midsommar.

Inget namn säger: i stort sett varje år växer vad jag tror ar mandelkremlor på min tomt. När man tar bort skivorna ser man som ett "rutmönster" under hatten. Så ser svampen ut i min svampbok. Någon risk för förväxling?

Anders Bohlin säger: Det kan det göra, men det är ingen stor risk. Kremlor kan man alltid äta om de smakar milt. Men det förutsätter ju att man vet vad en kremla är. På din beskrivning låter det som att det är en mandelkremla. Inga farliga svampar ser ut så.

reconhead säger: Vårtig röksvamp ska man kunna äta, hur tillagar man den?

Anders Bohlin säger: Alla röksvampar måste vara helt vita inuti när man skär igenom dem. Om de börjar bli gula har de börjat de mogna och då kan man få magbesvär om man äter dem.

Godast blir den om man smörsteker den. Fettet tar fram smaken.

blondin säger: var finns dom bästa svamparna?

Anders Bohlin säger: Det finns bra svampar nästan överallt. Sverige har en stor variation av arter. Hela Sverige är lika bra.

Anders Bohlin säger: Det var trevligt att interesset var så stort för svamp. Svampplockning ger både naturupplevelser, frisk luft och motion. Lycka till i svampskogen, men var försiktig och plocka bara det du är absolut säker på.

Hälsningar. Anders Bohlin

aftonbladet.se