Han kan vara en fri man om några år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-07-09

Vårddomen är en vinstlott för Mijailo Mijailovic.

Sannolikt släpps han tidigare än vid ett fängelsestraff.

Redan om ett par år kan han vara en fri man.

Kjellgren.

Mördare som döms till livstids fängelse sitter inlåsta uppemot 20 år.

Om de i stället döms till vård kommer de ut efter i genomsnitt fem år, visar en undersökning som socialstyrelsen gjorde för fyra år sedan.

- Men poängen är att det är en oerhörd spridning. Vårddömda mördare kan sitta allt från ett eller två år till ett helt liv, säger psykiatriprofessor Gunnar Kullgren som höll i undersökningen.

Aftonbladet har tidigare berättat om flera fall där personer som dömts till vård för grova våldsbrott har släppts fria eller förklarats friska efter bara något år. Så sent som i lördags avslöjade vi att en dömd trippelmördare lever som en fri man efter två års vård.

I dag är cirka 1 200 personer dömda till rättspsykiatrisk vård i Sverige. Enligt lagen ska vården fortsätta så länge personlighetsstörningen finns kvar eller det föreligger risk för återfall.

Länsrätten avgör

Svea hovrätt dömde Mijailo Mijailovic till psykvård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att länsrätten avgör när han ska få permission eller skrivas ut.

Vården prövas var sjätte månad då den ansvarige läkaren är skyldig att ansöka om fortsatt vårdbehov hos länsrätten.

Gunnar Kullgren tror inte att Mijailovic släpps inom fem år.

- Han har begått ett spektakulärt brott. Med tanke på det kommer det dröja åtskilliga år innan länsrätten vågar skriva ut honom, säger han.

Experter upprörda

Flera rättsexperter upprörs över dagens lagstiftning som kan skicka ut dömda mördare på gatan efter bara några år.

Men nu diskuteras en lagändring på justitiedepartementet. Enligt förslaget, som lades av Psykansvarskommittén för två år sedan, ska i princip alla dömas efter samma straffskala - oavsett tillstånd.

Den som bedöms som psykiskt störd ska fortfarande få vård, men om han eller hon tillfrisknar innan straffet löpt ut avtjänas den återstående tiden i fängelse.

Tidigast i höst tar regeringen ställning till förslaget.

Hans Österman

ANNONS