Han är odödlig - som "Willy Strid"

Carl-Ivar Nilsson gjorde succé i klassiska serien "Hem till byn"

1 av 2 | Foto: AFTONBLADETS ARKIV
Willy Strid åker häst och vagn med barnen, spelade av Hedvig och Sofia Stenius.

Carl-Ivar Nilsson är död.

Men han kommer för alltid att leva vidare i folks minne som Willy Strid, den hetlevrade bensinmacksägaren i klassiska tv-serien "Hem till byn".

Serien är Sveriges - och förmodligen världens - äldsta dramaserie med samma manusförfattare, regissör, skådespelare och inspelningsmiljö genom alla år. Det har visats 46 avsnitt i sju omgångar; 1973, 1973, 1976, 1990, 1995, 1999 och 2002. Strax efter nyår är det tänkt att en allra sista omgång ska spelas in.

Skrivit ut rollfigurer

Genom åren har manusförfattaren Bengt Bratt tvingats skriva ut flera av sina rollfigurer ur serien, när skådespelarna som har spelat dem har avlidit.

Det lär bli svårare än någonsin att skriva ut Willy Strid ur serien, för i Carl-Ivar Nilssons suveräna gestaltning blev han något av seriens själ och hjärta.

Stort engagemang

Efter studentexamen 1960 gick Carl-Ivar Nilsson på Calle Flygares teaterskola. Åren 1963-1966 gick han på scenskolan i Göteborg, där han sedan blev kvar fram till slutet av 1970-talet, med jobb på Göteborgs stadsteater och Folkteatern.

Carl-Ivar var ett barn av det sena 1960-talets revolutionära anda. Han hade ett stort socialt engagemang och ställde gärna upp i olika stödgalor. Hettan, ilskan, temperamentet, allt det där märkte nog Bengt Bratt när han i slutet av 1960-talet lärde känna Carl-Ivar under en kväll på krogen.

Undermedvetet fanns det säkert där när han satte sig vid skrivmaskinen och skapade Willy Strid, ägaren till bensinmacken och livsmedelsaffären i byn där "Hem till byn" utspelas.

Och serien blev till ett slags livstidsprojekt för Carl-Ivar Nilsson.

Respons från tittarna

Han var den kanske ivrigaste av alla skådespelarna när det gällde att med jämna mellanrum övertyga Bengt Bratt att skriva nya omgångar.

Och få skådespelare har nog fått så många spontana kommentarer från tv-tittarna som Carl-Ivar fick för rollen som Willy Strid.

Omtyckt av alla

Kanske för att han var som folk är mest. För att han omväxlande bråkade, skällde och älskade sin hustru. För att han inte drog sig för lite svarta affärer vid sidan av. För att han, bakom det ursinniga humöret, var en godhjärtad människa som alla tyckte om, som alla kunde identifiera sig med.

Så trots många andra roller på teatern och i film och tv, är det som Willy Strid vi alltid kommer att minnas Carl-Ivar Nilsson.

Han sörjs av sin sambo, en son från tidigare äktenskap samt många vänner.

Vi minns hans filmer - och ”Varuhuset”

Jan-Olov Andersson