Bara ett halvt ägg till frukost

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunen sparar - på Arvids mat

1 av 2 | Foto: STEFAN LINDBLOM
missnöjd Arvid Hansson får numera bara ett halvt ägg till frukost eftersom kommunen vill spara pengar. "Så länge det här idiotiska beslutet inte är upphävt tänker jag inte äta något ägg", säger han.

Nu ska Höganäs kommun spara pengar.

Därför fick Arvid Hansson, 87, ett halvt ägg till frukost.

- Det är fruktansvärt att dra in på mat när man ska spara pengar, säger Torwald Åberg, näringsfysiolog.

Besparingsåtgärderna i landets kommuner är många. Och uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att hitta saker att spara in på.

Servicehemmet Ljunghaga i Höganäs tänker spara pengar genom att servera de 60 gamla ett halvt ägg i stället för ett helt till frukost.

I måndags fick Arvid Hansson, 87, beskedet.

- Sköterskan sa att jag i fortsättningen får välja mellan ett halvt ägg om dagen eller helt ägg varannan dag. Vi köper in alldeles för mycket ägg, sa hon, säger Arvid Hansson.

Viktigt med bra mat

- Visst kan jag förstå att det måste sparas, men jag tror inte att ett halvt ägg förbättrar den ekonomiska situationen i kommunen.

Johan Holmer, omsorgschef i Höganäs, säger att det är en besparingsåtgärd men poängterar att det inte finns något centralt beslut från kommunen.

- Personalen har en egen budget och har själva funderat över hur de ska kunna spara pengar. Ägg ökar ju kolesterolhalten så där ansåg personalen att man kan spara, säger Johan Holmer.

Ljunghagas sparåtgärd upprör näringsfysiologen Torwald Åberg:

- Att ett halvt ägg mindre skulle förbättra hälsan är definitivt ett svepskäl. När det gäller gamla människor har ett ägg inte stor betydelse för kolesterolet.

- Det är oerhört viktigt att gamla människor får bra mat så att de inte blir sämre. En undernärd person är också betydligt svårare att hantera än en som har ett hyfsat näringsintag.

Går inte att spara mer

På Vårdförbundet betonar man också att det är viktigt att gamla får bra mat.

- Maten för äldre är en svår del eftersom det är många som tappar matlusten. Bra mat gör att man känner tillfredsställelse i livet. På det området kan man inte spara, säger Eva Fernvall, ordförande i Vårdförbundet.

- Generellt går det inte att spara mer nu i äldrevården, det är en alldeles för viktigt verksamhet.

Två dagar efter beskedet har Arvid Hansson blivit lovad att han ska få hela sitt ägg precis som förut.

Vägrar äta

- Är det viktigt för Arvid att få ett helt ägg, så ska han ju få det ägget. Huruvida de andra vill ha ägg har jag ingen aning om, säger Johan Holmer.

Men Arvid Hansson är långt ifrån nöjd.

- Så länge det här idiotiska beslutet inte är upphävt tänker jag inte äta något ägg. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv, säger han.

Den som ytterst fattar beslut i frågan är avdelningsföreståndaren. Aftonbladet har förgäves sökt henne.

Annacarin Falk

Publicerad: