Anhöriga kräver: Gör listan över de saknade offentlig

NYHETER

Guillou: Perssons uttalande till polisen om listorna var ett hot

1 av 3 | Foto: FÅR INGA SVAR Tommy Jonsson och Laila Menon med dottern Linn. Tommy vet inte vad som hänt hans dotter Mio, 14, i Thailand. Nu vill Tommy att listan på försvunna blir offentlig. -Det är oförskämt av polisen att inte låta oss veta om vår dotter finns med på listan, säger Tommy.

Polisens lista över de saknade svenskarna är hemlig även för de anhöriga.

Tommy Jonsson saknar sin dotter sedan annandagen - men får inte veta om hon är registrerad.

-Jag frågar men får inga svar, säger han.

Listan är topphemlig. Skälet är, påstår polisen, att anhöriga och saknade lider men om listan med deras namn offentliggörs. Ett sådant men är, enligt polisen, att de anhöriga riskerar att bli kontaktade av journalister.

Inte ens de anhöriga själva har insyn i polisens arbete. Ändå förs nu felen i listan, trots hemligstämpeln, fram i ljuset.

Hamnade själv på lista

Monica Andersson, 61, anmälde sin son Roland och hans familj som saknade.

Det slutade med att hon själv hamnade på listan.

- Jag begriper inte hur det har gått till.Jag ringde till UD två gånger och gav så fullständiga uppgifter jag kunde med namn och födelsedatum på alla fyra.

Flera andra släktingar till Roland och hans fru Carola Lager ringde också till UD. Rolands pappa, Berndt Lager åkte även ner till Thailand för att leta.

I lördags ringde polisen till Monica:

- De hade uppgifter om att jag var saknad efter katastrofen. Roland och hans familj fanns däremot inte på listan, säger Monica.

"En dundertabbe"

I lördags ringde polisen till Mattias Söderströms mor angående hennes saknade son. Mattias hade då varit hemma en vecka - och anmält detta flera gånger.

-Regeringen har gjort en dundertabbe, säger han.

Mattias Söderström vill att listan offentliggörs.

-Då får vi snabbt en bra och tydlig bild och kan rätta felen. Att påstå att man skyddar min eller andras identitet är befängt. Vi förlorar mer på att inte släppa listorna.

Tommy Jonsson, 55, från Oxelösund vet ännu inte vad som har hänt hans dotter Mio, 14, som försvann efter flodvågen.

"Oförskämt av polisen"

Han vill att listan släpps fri.

-Det är oförskämt av polisen att inte låta oss veta om vår dotter finns med på listan. Vi har ringt varje dag men får inget veta, de säger bara att de hör av sig förr eller senare om hon är med på listan.

Ännu har ingen polis hört av sig.

-Vi får väl anta att hon inte är med. Det här är skandalöst.

I över två veckor har Johnny och Lena Boman försökt hitta sin son Joel, 9. Men utan att få svar på om han är med på listan.

- Jag är orolig för att de uppgifter vi har lämnat bara hamnar någonstans och ingen bryr sig om dem. För vi har varken fått besked från polisen eller UD, säger släktingen Fredrik Kullberg.

- Hemlighållandet kan vara ett sätt för myndigheterna att skydda sig själva. Vi kan inte kräva ansvar om allt hålls hemligt.

Fick felaktiga besked

Benny Olsson och Petra Vulevity i Tidaholm har gång på gång fått felaktiga besked från polisen och UD om sina saknade anhöriga.

-Kommunerna borde ha fått listan direkt. Nu har krisgrupperna tvingats jobba i blindo och bara kunnat gå in i de fall där folk själva har hört av sig.

Hans sambo Petra saknar fortfarande sin 4-åriga systerdotter Anna.

- Självklart kan människor lida men av att namnen publiceras. Men det måste sättas i relation till hur mycket det hjälper. Vi bor på en liten ort, alla får reda på det i slutändan ändå.

Krav på att listorna offentliggörs kommer inte bara från allmänheten.

Författaren Jan Guillou säger:

-Sverige borde ha gjort som Finland, Norge och Danmark. Där kunde man snabbt reducera antalet saknade när listorna blev offentliga.

- Dessutom är det inte myndigheternas uppgift att skydda medborgare från pressen.

Innan UD gav bort listorna sa statsminister Göran Persson att polisen "på eget ansvar" fick avgöra om de skulle släppas. Där avgjordes också frågan, enligt Guillou:

Vinner tid om offentlig

-För att undvika ministerstyre formulerade han det som ett hot. Formellt betyder det han sa ingenting, men i praktiken spelar det väldigt stor roll för polisens beslut att hemligstämpla.

-Persson är viktigast av alla i den svenska beslutsapparaten. Om inte han pekar med hela handen händer ingenting.

Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström:

-Polisen borde gå ut med listan. Det skulle förmodligen gå fortare att få den korrekt då.

-Rikspolischefen Stefan Strömberg sa att man inte har juridisk möjlighet att lämna ut namnen. Det är fel. Offentlighet är grundprincipen, inte sekretess. Det gick nog lite snabbt där.

Fatima Johansson, Tomas Kvarnkulle, Mattias Lundell, Petter Ovander, Hans Österman