Ulvskog får inte stöd av Persson

NYHETER

Statsministern: Jag har ingen anledning att kritisera kungen

Foto: DISTANSERAR SIG FRÅN ULVSKOG Statsministern säger att han inte delar sin partisekreterares kritik mot kungens uttalanden.

Efter kungens angrepp mot regeringens hantering av katastrofen i Sydostasien går nu Marita Ulvskog till motattack mot kungen.

– Jag tycker att kungen och hovet här trädde över en gräns, säger Marita Ulvskog till Ekot.

Men statsminister Göran Persson ställer sig inte bakom kritiken.

- Jag har ingen anledning att kritisera kungen, säger han.

I måndags publicerade Dagens Nyheter en intervju där kungen kritiserade regeringens hantering av katastrofen.

Enligt Ulvskog kan kungens uttalande liknas med en politisk förklaring. Att uttalandet kom så nära på katastrofen förvärrar bara saken, anser hon.

Kungens citat, som har citerats i de flesta svenska medier, blev, enligt Ulvskog ett startskott för den massiva borgerliga kritik som har bombarderat regeringen de senaste dagarna.

– Att så nära inpå katastrofen hamna i en politisk diskussion på så låg nivå som vi haft de senaste dygnen och där startpunkten varit ett uttalande av kungen, jag tycker det känns väldigt olyckligt, säger Marita Ulvskog.

Persson inte kritisk

Men hon får inget stöd av statsminister Göran Persson.

– Jag har ingen anledning att kritisera kungen för den intervju han gjorde, särskilt inte när de (hovet) själva har lagt tillrätta vad som avsågs med den, och att han därefter direkt till regeringen har framfört sin tacksamhet och uppskattning över det arbete vi har uträttat i samband med katastrofen, sade Göran Persson till TT efter sammanträdet med socialdemokraternas verkställande utskott på fredagen.

Du delar alltså inte Marita Ulvskogs kritik?

– Nej, inte i det fallet, jag delar kritiken mot att artikeln har använts av andra för att ge en politisk innebörd som inte kungen eller hovet har avsett och det beklagar jag.

Göran Perssons tolkning av det som har hänt är att kungen inte har haft för avsikt att uttala någon politisk uppfattning. Däremot har borgerliga medier använt artikeln för att angripa regeringen.

– Men det ska ju inte falla på kungen, sade Göran Persson.

I stället kritiserar Göran Persson indirekt Marita Ulvskog för att ägna sig åt fel saker.

– Jag tycker att vi kan ägna oss åt andra saker än den här diskussionen. För min del ligger fokus på två saker, dels den enorma katastrofen i Asien, men också de svårigheter vi har här hemma till följd av stormen, det ska jag ägna mig åt, sade han.

Tar avstånd från kritiken

Enligt Ulvskog finns det anledning att fundera över den politiska kompromiss, den så kallade Torekov-kompromissen, som reglerar förhållandet mellan statschefen och den politiska makten.

Den tanken avvisar Göran Persson helt.

– Det finns ingen anledning att över huvud taget överväga att ta upp en diskussion om den kompromiss som statsskicket vilar på, den ligger fast, jag har varit en ivrig försvarare av den kompromissen och jag hoppas att alla parter fortfarande står bakom den. Den ska inte utredas av grundlagskommittén, slog Göran Persson fast.

Han väljer alltså att i stället för att instämma i kritiken mot statschefen distansera sig från sin egen partisekreterare. Det är inte något konstigt.

Oavsett om han skulle dela Marita Ulvskogs kritik eller inte kan han inte offentligt ställa sig bakom den. Det vore samma sak som att ställa Sverige inför en konstitutionell kris.

”Ulvskog borde avstå”

– Det är faktiskt inte inskrivet i Regeringsformen att socialdemokraternas partisekreterare har en särskild uttolkningsrätt om vad kungen får säga eller inte. Hon borde helt avstå från att göra den typen av kommentarer, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt, enligt TT.

Socialdemokraterna ropar på en ”tyst demokrati”, fortsätter han:

– Alla ska vara tysta: kungahuset, utrikesdepartementets personal och oppositionen. Vår kritik bemöts inte i sak. I stället värderas kvalitén på våra inlägg som kallas låga och opassande.

”Inget överraskande uttalande”

– Jag tror att det är Ulvskogs roll att flytta fokus från diskussionen om regeringens ansvar i den här krisen. Det är inte något överraskande uttalande av en gammal republikan som Ulvskog, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Centerpartiets partisekreterare Jöran Hägglund tycker att Marita Ulvskogs kritik mot kungen är trist.

– Det är olyckligt och ingen tjänar på den. Det hade varit bättre och mer logiskt om Ulvskog hade kommit med budskapet att socialdemokraterna skulle analysera sitt eget agerande i den här krisen, säger han enligt TT.

Anna-Maria Carnhede, TT