Höga diplomater kritiserar Persson

NYHETER

”Okänslig kritik mot Thailands regering”

Flera toppdiplomater kritiserar statsminister Göran Perssons sätt att bemöta thailändarna vid sitt besök i landet.

– Mycket okänsligt, säger förre kabinettssekreteraren Leif Leifland till TT.

Persson själv förstår inte kritiken.

De borgerliga partiledarna har redan kritiserat Göran Persson för att han krävt besked av den thailändske premiärministern om varför ingen varning gick ut direkt efter jordbävningen, som orsakade flodvågen.

Men det är inte bara politikerna som är kritiska. Flera toppdiplomater som TT har talat med är mycket kritiska.

– Stämmer det att han kritiserat den thailändska regeringen för att den inte utfärdade en varning och även sagt något om husens beskaffenhet, så tycker jag nog att det är rätt okänsligt, mycket okänsligt, som ju Göran Persson ofta är, säger Leif Leifland till TT.

Tar i örat

Leifland har varit ambassadör i bland annat Washington och London och även kabinettssekreterare på utrikesdepartementet under åren 1977–1982 då de borgerliga hade regeringsmakten.

TT: Men är det inte rimligt att ta upp frågan om varför ingen varning utfärdades?

– Jo, det tycker jag nog, men att ge offentlighet åt det hela och att det ser ut som att han tar dem i örat är rätt okänsligt.

En nuvarande toppdiplomat som vill vara anonym tycker att det var magstarkt av Persson att framföra synpunkterna vid ett besök som var avsett att tacka för den omvittnade hjälp som thailändare givit de drabbade turisterna.

Persson tycker att de offentliga kommentarerna var naturliga då han tidigare i Sverige undrat varför det inte gick ut någon varning om flodvågen.

– Det är väl rimligen så att man kan göra mer än en sak. Jag har självklart tackat ordentligt och mött så mycket värme och respekt. Men samtidigt tycker jag att vi inte kan släppa att vi vill ha en genomlysning av vad som hände de här timmarna. Det är viktigt för framtiden, säger Persson till TT.

”Antydde dolda avsikter”

En annan före detta toppdiplomat som vill vara anonym är också mycket kritisk till Göran Perssons agerande.

– Vad som fick mig att hoppa till var att han lade till att det skulle kunna finnas dolda avsikter till att de thailändska myndigheterna inte utfärdade en varning. Det är ju en antydan om att de ville dölja något, och att de därmed skulle vara skyldiga till olyckan. Det var fel, säger den personen.

Persson är också förvånad över att de borgerliga partiledarna närmast raljerat över hans uttalanden i Thailand:

– Det är trist att vi ska använda en sådan ton. Det här är ohyggligt allvarliga saker och vi vet inte exakt vad som hände den där morgonen. Låt oss inte vara sarkastiska kring det.

Fakta/ kritiken mot Persson efter flodvågskatastrofen

Owe Nilsson/TT , Mats Eriksson/TT