Nya stormvarningar i vindpinat Europa

NYHETER

Lastbil blåste av bro på Irland

London/Lissabon

Vädrets makter fortsätter att gäcka ett redan hårt prövat Europa med nya stormar.

Samtidigt hade Danmark i måndags sin varmaste januaridag sedan 1800-talet, medan snö och is orsakade mängder av trafikolyckor i Portugal.

I Danmark, Baltikum, Storbritannien och Irland är tusentals hus fortfarande utan ström eller står med fötterna i vatten efter helgens stormar och översvämningar.

Det finns dock inte mycket tid att hämta andan - nya stormar har redan svept in över brittiska öarna och väntades bara bli värre under natten till onsdagen. Meteorologer spådde vindstyrkor på upp till 45 meter per sekund.

På Irland dödades en man på tisdagen när hans lastbil blåste av en bro och föll 30 meter ner på en flodbank. Färjor och flyg ställdes in.

”Stanna inomhus”

Myndigheter i norra Storbritannien och Nordirland har utfärdat stormvarningar och manade människor att stanna inomhus.

– Det kommer att vara extremt farligt att vara ute och köra bil, varnade Storbritanniens vädertjänst enligt Reuters.

Även Norge och Danmark barrikaderade sig mot nya stormar. Efter den förra, som norrmännen döpte till Hårek, kastade sig Inga över Norges västkust. Hon väntades orsaka störst problem genom att bidra till extremt höga vattenstånd, skrev NTB.

Hård kuling och stormvindar i sikte har fått danska säkerhetsföretaget Falck att höja beredskapen.

En kamp mot tiden

– Det är en kamp mot tiden. Det värsta efter en storm som den i lördags är stora mängder vatten och ännu en storm. Och det är precis vad meteorologerna förutser för onsdagen, sade Claus Aagaard, Falcks regionchef på Nordjylland, till Ritzau.

Mellan stormar och översvämningar rapporterade danskarna om sjungande koltrastar och knoppar på träden. Måndagen var med sina 12,4 grader vid Sönderborg Danmarks varmaste januaridag sedan temperaturmätningarna började 1873.

Måhända var det den bortkomna skandinaviska vintern som i stället vräkte snö och slask över Portugal och orsakade trafikolyckor och strömavbrott.

TT-AFP