Svenske volontären: ”Positivt att få höra ett officiellt tack”

NYHETER

BANGKOK

På en hemlig middag i Bangkok tackade Göran Persson volontärerna för deras arbete under tsunami-katastrofen.

–Att få ett tack från Sverige för det man gjort känns bra, säger ABB:s Thailandschef Jonny Axelsson.

Foto: Jonny och Marianne Axelsson var två av volontärerna som tackades av Göran Persson.

Aftonbladet var enda tidningen på plats när Göran Persson anlände till Grand Hyatt Erawan Hotell där svenska ambassaden bokat en middag för 120 personer.

– För mig har det här varit ett tillfälle att tacka alla människor som gjort ett självuppoffrande arbete, sa Göran Persson efteråt.

Göran Persson höll ett cirka tio minuter långt tal efter middagen.

Lämnade blod

– Det var positivt att få höra ett officiellt tack, säger Jonny Axelsson, som tidigare kritiserat svenska myndigheter för att de agerade för sent.

Han och hans hustru tog sig direkt till ambassaden efter att katastrofen blev känd.

– Marianne satt till långt in på måndagsnatten och svarade i telefon när alla oroliga anhöriga ringde från Sverige. På tisdagen lämnade hon blod hos Röda korset eftersom hon har en ovanlig blodgrupp.

– Jag hade Göran Persson vid bordet under middagen och vi pratade om hur situationen var i Phuket de första dygnen, säger Jonny Axelsson.

Tackade volontärerna

Men Göran Persson fick i går bara tillfälle att tacka en del av alla volontärerna. Många reste hem efter några dygn, framförallt sedan UD och andra myndigheter tog över arbetet.

– Om vi hittar ett sätt att nå dem vill jag prata med dem personligen. Jag uttryckte ett tack i mitt tal till alla som inte var här som har gjort fantastiska insatser, säger Göran Persson.

Läs mer:

Per-Ola Ohlsson