Bilden kan vända opinionen mot kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Ännu ett bildbevis på amerikanska krigsförbrytelser.

USA lovar utredning, men ingen tror längre att det handlar om enstaka olycksfall i arbetet.

USA är så pressat i Irak att vissa struntar i krigets lagar.

När ena sidan fullständigt ignorerar Genèvekonventionen och regler om krigsförbrytelser är det frestande för ockupationsmakten att kasta alla hämningar överbord.

Problemet är att USA och rebellerna inte lyder under samma spelregler. USA invaderade Irak för att ge befolkningen frihet och demokrati.

Amerikanska militären säger själv att de moraliskt vill stå högt över motståndsrörelsens och terroristernas ofta vidrigt brutala metoder.

- Det här är de sårade som aldrig blev upplockade i går, säger en marinsoldat inför tv-kamerorna.

Ändå lyfter en av hans kollegor sitt vapen under svordomar, upprörd över att en av irakierna "spelar död". Skottsalvan avlossas utan diskussion. Irakiern sjunker ihop medan en stor blodfläck sprider sig på väggen där hans huvud nyss befann sig.

- Well, he is dead now, säger en soldat kallt.

Rullar i arabisk tv

Bilderna rullas om och om igen i de arabiska vardagsrummen utan - som i väst - de grövsta scenerna bortklippta. Bilder av befriarna som förvandlas till mördare. Ackompanjerade av uttalanden från marinsoldater som försvarar handlingen och säger att de skjutit ännu fler skott.

Frågan infinner sig: Hur många fler sådana här händelser utspelar sig dagligen i Irak utan tv-kameror närvarande? Så många andra övergrepp är redan dokumenterade att det inte kan handla om enstaka undantag.

Löjtnant Erick Anderson åtalades nyligen för att han gav två underordnade klartecken att döda en 16-årig pojke som skadats svårt i en USA-attack. Släktingar stod bredvid och vädjade om läkarvård.

Ett antal amerikaner är misstänkta för mord.

Tortyr och andra övergrepp mot irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset.

Två långsiktiga effekter kan väntas av "avrättningen".

Förtroendet för premiärminister Ayad Allawis USA-stödda regering och ockupationsmakten undermineras ytterligare. Allawi stödde offensiven mot Falluja.

Spelar dem i händerna

Ökad nyrekrytering av motståndsmän. Övervåld från USA spelar tveklöst rebellerna i händerna.

Bilden av polischefen i Vietnam som skjuter en misstänkt FNL-spion i tinningen bidrog till att vända opinionen mot USA:s krigföring.

Kan tv-bilderna på den amerikanske soldatens dödsskjutning i Falluja få en liknande effekt?

Wolfgang Hansson

Publicerad: