Så får du romantiken att blomma

NYHETER

Slitet och rostigt fixar trädgårds- charmen

1 av 4 | Foto: LÅT DET FLAGNA Med lite fantasi kan en gammal fönsterkarm ge trädgården en romantisk touch, tipsar trädgårdsmästare Victoria Skoglund, Bella Linde från tv:s "Nya rum" och fotograf Lena Granefelt på trädgårdsmässan i Älvsjö.

Aftonbladets experter är eniga:

Trädgården ska vara romantisk i år.

- Det är zinkkannor, Mårbackapelargoner och gamla pottor i långa rader, säger trädgårdsmästare Victoria Skog-lund.

Aldrig tidigare har intresset för trädgårdsodling varit så stort i Sverige. På Stockholmsmässan ringlade köerna långa när årets upplaga av Nordisk trädgård öppnade i går.

Programledare Bella Linde från tv:s "Nya rum", trädgårdsmästare Victoria Skoglund från Zetas trädgård och fotograf Lena Granefelt hjälpte Aftonbladet att hitta årets trender och nyheter.

Slitet är inne

Och det är ingen tvekan om vad som gäller. Glänsande krom och fluffiga hammockar är hopplöst ute. Nu är det skirt och romantiskt som gäller i kombination med slitna trädgårdsmöbler och doftande kryddväxter.

Aftonbladets tre guider har nyligen kommit ut med boken "Zetas trädgård".

- Försäljningen av trädgårdsväxter har fördubb-lats bara på några år. Jag tror att människor behöver en motvikt till sina stressiga liv, säger Victoria Skog-lund.

Rena nyheter är dock svåra att hitta.

Odling är ett gammalt hantverk och de tekniska landvinningarna är blygsamma. Bella Linde har redan fått en motorsåg i födelsedagspresent och de allra nyaste modellerna av sekatör känns inte bra.

Toaborste för rännan

En förvuxen toalettbors-te för rensning av hängrännor är den enda nyhet som väcker lite entusiasm.

- Men varför måste de göra alla praktiska saker så fruktansvärt fula, säger hon.

Det bästa med mässan är chansen att låta sig inspireras. Och man behöver inte ha en trädgård för att börja odla. Inte ens en balkonglåda, hävdar Bella Linde.

- Det räcker faktiskt med en bit plats i köket så kan man göra mycket. Det är inte mängden växter det hänger på, säger hon.

Pelargonmannen

Balkongutställningen imponerar mest. Aftonbladets Lasse Anrell med sina pelargoner, Lena Israelssons Sibirisk balkong och Hus & Hems Sommarlek får många beundrande kommentarer.

- Det här visar att man kan ta vad som helst och göra något vackert. Att odla i en gammal konservburk går ju jättebra, säger Lena Granefelt.

- Det finns inga regler. Den enda goda smaken är din egen, säger Bella Linde.

Fem tips för en romantisk trädgård

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård