36 chefer till attack på egen journalist

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-13

TV4 skakas av ett internt storbråk.

Reportern Jonas Gummesson kallas självgod av cheferna. Själv kallar han Jan Scherman och Thorbjörn Larsson för "Jan-Thorbjörn".

- Ledningen bär ansvaret för att programpolitiken spårat ur, säger Jonas Gummesson.

Grunden till bråket är den kritiska debattartikel av TV4-reportern Jonas Gummesson som publicerades på Dagens Nyheters debattsida i förrgår.

I den går Gummesson till generalangrepp mot sin egen kanals programpolitik som han kallar infantil, innehållslös och präglad enbart av vinstintresse. Företeelser som Farmen och Naken-Janne drar ner nivån på kanalen, menar Gummesson.

Motangrepp

Svaret lät inte vänta på sig. I ett internt mejl går 36 av TV4:s högsta chefer till motangrepp.

I mejlet kallar de Jonas Gummesson en "självgod redaktör" som tror sig vara förmer än andra och som ser ner på den folkliga smaken. Brevet fick medarbetare på TV4:s aktualitetsredaktion att gå i taket.

I ett brev till Jan Scherman beskriver de sin oro över den väg TV4 går.

De skriver också att "med sorg noterar vi att 36 personer i ledande positioner på TV4 indirekt kallar en ensam journalist för självgod redaktör. Så lågt till tak trodde vi inte att det var på TV4".

Publicistiskt ansvar

- Jag har enbart fått positiva reaktioner av mina medarbetare och även av tittare som hört av sig. Det är enbart de här cheferna som blivit arga, säger Jonas Gummesson.

Som ett svar på chefernas kritiska mejl skickade han ett eget, adresserat till Jan-Thorbjörn det vill säga Jan Scherman och Thorbjörn Larsson.

I mejlet uppmanar han dem att ta sitt publicistiska ansvar och inte låta otydligheten, kortsiktigheten och ängslan fortsätta härska på kanalen.

Anna Lindström