Trädgården blev deras gröna oas

1 av 2 | Foto: Feng shui-konsult Gunilla Håkansson har anlagt särbon Jan Hagstrands trädgård enligt den österländska läran.
NYHETER

Egentligen har hon mördarsniglarna att tacka för allt. Det var nämligen de som gjorde att särbon Jan Hagstrand till sist föll till föga för Gunilla Håkanssons tal om att släppa in ljus och luft i hans trädgård.

Och nog var det rätt att låta sågen, lien och spaden gå loss i den gamla trädgården. Resultatet är bedövande vackert.

- Det är ljust, luftigt och trivsamt. Alla blockeringar är borta. Rabatter och gångar är mjukt rundade och de sniglar som fanns här är så gott som borta, säger Gunilla Håkansson som arbetar som feng shui-konsult.

Tidigare var det varmt, mörkt och fuktigt under de fritt växande buskarna och häckarna.

- Nu håller vi efter kanter och gräs. Jorden har kommit upp i dagen, säger Gunilla Håkansson.

När hon började skissa såg hon framför sig en gudomlig trädgård med ett "rum" för frukoststunden, ett för kvällens supé och ett för eftermiddagens vila och återhämtning. I dag är trädgården en bra bit på väg på den livslånga resa som arbetet med en drömträdgård innebär.

Ljuset silar genom lövverket i ena änden av trädgården, medan det på gräsmattan en bit bort är stark sol. Här finns alltid någonstans att vara, oavsett om man vill ha sol eller skugga.

För att få trädgården så här fin började Gunilla Håkansson med en skiss. Sedan röjde hon och särbon bland trädgårdens gamla uppvuxna och snåriga häckar och buskar, innan de slutligen tog vara på de växter som fanns för att plantera dem utifrån skissen.

- Många gånger finns redan allt som man behöver, men på fel ställen. Det går faktiskt att flytta på fler växter än man tror, säger Gunilla Håkansson.

Det börjar kvällas. Den sagolika trädgårdens små invånare - en igelkott, sju pigga vattensalamandrar och en maklig padda - börjar komma till ro. Och människorna med dem.

- Det här trädgården är vår oas, en kraftkälla som ger våra liv balans och harmoni, säger Gunilla Håkansson avslutningsvis.

Läs också

Sofia Wadensjö Karén

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård