Italienska barn fetast i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

36 procent överviktiga dubbelt upp mot Sverige

Mamma mia!

Pasta och glass är favoriter hos många barn, men i sitt hemland har det lett till oönskade bieffekter – de italienska barnen är fetast i Europa.

I Sverige är var femte barn överviktigt.

18 procent av de svenska barnen är överviktiga, visar en ny studie. Barnen på bilden har inget med undersökningen att göra.
Foto: jesper ivarsson
18 procent av de svenska barnen är överviktiga, visar en ny studie. Barnen på bilden har inget med undersökningen att göra.

Statistik som presenterades vid en fetmakonferens i Milano visar att det är hög tid för italienarna att tänka på vad de stoppar i sig – mer än en tredjedel av de italienska barnen är överviktiga.

Delad åttonde plats

– Ökningen av övervikt och fetma bland barn är särskilt tydlig i Italien – som är värst i Europa. Upp emot 36 av barnen är feta i vissa studier, sägs det i rapporten från den Internationella insatsgruppen mot fetma (IOTF).

På en tung andra plats kom de spanska barnen, av vilka 27 procent släpar på extra kilon.

De svenska barnen kom på en delad åttonde plats. Jämfört med Italien så är hälften så många av barnen överviktiga – 18 procent.

Enligt IOTF:s definition är barn överviktiga när de har en BMI (Body Mass Index) på mer än 25.

Ett maratonlopp om dagen

David Porter, världshälsoorganisationen WHO:s talesman för kosthållning och hälsa, säger att det vore lätt att skylla de svällande midjemåtten på snabbmaten, men att det finns ett generellt överflöd av mat rik på energi, mättat fett, salt och socker.

– Vi använder helt enkelt inte så mycket energi att vi kan hantera en sådan koncentration av energirik mat. Man skulle behöva springa ett maratonlopp om dagen för att förbränna det vi enkelt kan sätta i oss på tio minuter, säger Porter till Reuters.

Andelen överviktiga i åldern 6-17 år

BMI = Body Mass Index

Anders Thoresson

Publicerad: