Nyheter

Fackpampar köpte löspenisar

NYHETER

Metallmed- lemmarnas pengar gick till alkohol, porr och sexhjälpmedel

TROLLHÄTTAN-KÖPENHAMN-STOCKHOLM. Metalls avdelning 112 i Trollhättan köpte dildos för 600 kronor styck.

Pamparna tog spritnotor för tiotusentals kronor på medlemmarnas bekostnad.

Och gjorde porrklubbsbesök till en del av den fackliga verksamheten.

Tommy Larsson, före detta ombudsman på avdelning 112, är den som avslöjat detaljerna om den närmast vettlösa hanteringen av medlemmarnas avgifter.

Orsaken är en konflikt på det lokala kansliet, och en revisionsrapport där flera av notorna upptäcktes.

- Ledningen för avdelningens styrelse försökte mörklägga sin egen roll och peka ut mig som ensam ansvarig, säger Tommy Larsson, som efter konflikten på kansliet fick gå utan arbetsuppgifter i flera veckor.

Avslöjades av kassör

Skandalen drogs först upp i ljuset när en ny kassör från Metalls centrala revisionsenhet gjorde en genomgång av räkenskaperna för avdelning 112.

Revisorerna hittade då kvitton på inköp av sexhjälpmedel, två löspenisar för 600 kronor styck, och kvitton på stora spritinköp.

Tommy Larsson säger också att många av avdelningens främsta funktionärer varit på porrklubbar.

- Jag har själv gått på klubbarna och köpt sex. Jag har gjort samma saker som de andra. Men när det gäller sexköp har alla betalat själva, man har inte använt avdelningens pengar, säger han.

Han uppskattar spritnotorna till hundratusentals kronor genom åren. Han berättar också om ett antal porrklubbsbesök.

- Ett var den 2 oktober 1995 i Bryssel, jag minns det för det var min födelsedag. Vi hade ätit på en restaurang och irrade omkring på stan och hamnade på en nattklubb. Vi fattade först inte vad det var, men lättklädda flickor satte sig hos oss och ville bli bjudna på sprit.

- Vi förstod ju sedan vad det var och notan gick säkert på 30 000 kronor.

Ytterligare en medlem i Metall som var med på porrklubben i Bryssel säger till Aftonbladet att hela den dåvarande styrelsen på 112:an var med.

Porrbesök i Danmark

Tommy Larsson hävdar att många ledande funktionärer inom avdelningen också besökt porrklubbar i Köpenhamn, "Kakadu" och "Maxim".

- Det var 1998 och 2001, och vid båda tillfällena gick vi på de här två klubbarna. Det gick nog på runt 20 000-25 000 kronor varje gång.

- En gång fick vi in en Magnumflaska med champagne eller mousserande vin. Den kostade 16 000 kronor.

- Vi var på "Tabu" i Stockholm en gång, 1993. Men då tog en av klubbarna inom avdelningarna hand om notan.

De utpekade funktionärerna, styrelsemedlemmar och andra ledande inom avdelningen, påstår att de aldrig varit på porrklubb.

Flera har berättat

Men Metalls informationschef Anders Ferbe säger att uppgifterna inte bara kommer från Tommy Larsson - andra personer inom Metall har lämnat liknande redogörelser.

Men ett inköp som bekräftas av den avgångna styrelsen är de löspenisar som inhandlades i en porrbutik på Istedgade i Köpenhamn i april i år.

- Vi hade hyrt en minibuss och åkt ned för budgetöverläggningar. Vi gubbar satt och skrävlade om tidigare sexklubbsbesök och liknande och de tjejer som var med från avdelningen tyckte att det var orättvist att bara vi fick göra sådant, säger Larsson.

- Så det blev liksom en plojgrej att köpa de här dildosarna till dem. Ett skämt. När de köptes så stod både styrelseledamöter, ombudsmän och revisorer i dörröppningen till den här porrbutiken. Men ingen hade något att invända.

Vad var det ni köpte?

- Jag minns bara att de hette "Beaver", du vet, bäver på svenska.

Och de kostade 500 danska kronor?

- Ja, jag tror det. Det stod nog 1 200 kronor på notan för Visakortet.

Har ni dem på fackexpeditionen?

- Nej, du. De tjejer som fick dom kanske har dem kvar. Jag vet inte var de tog vägen.

Oisín Cantwell, Leif Kasvi, Per-Ola Olsson

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter