Regeringen ignorerade varningarna - 36 dog

NYHETER

Höghastighets- tåg spårade ur utanför Istanbul

1 av 3 | Foto: 36 människor dog i en tågolycka i Turkiet på torsdagen.

Tågkatastrofen i Turkiet som krävde 36 liv kunde ha förhindrats.

Ingenjörer varnade tidigt för att spåren inte var byggda för det snabba tåget, men regeringen fortsatte sitt drömprojekt.

– Våra varningar ignorerades, säger professor Aydin Erel till AP.

På fredagen började delar från höghastighetståget 1106 som spårade ut i nordvästra Turkiet att forslas från olycksplatsen. Olyckan beskrivs som en av Turkiets värsta. 36 människor omkom och 43 skadades, enligt det statliga kriscentret.

Strax efter olyckan hävdade ingenjörer att de tidigt varnat den turkiska regeringen för att spåret mellan Istanbul och Ankara inte skulle klara av de nya höghastighetstågen. En professor vid Istanbuls tekniska universitet säger till AP att han varnat regeringen så sent som 14 juli, drygt en vecka innan tågkatastrofen. Men varningen ignorerades och på fredagen fick det statligt ägda företaget vass kritik i turkisk press. Seriemord, skriver The daily Hurret. Mord, skriver en annan.

234 människor ombord

Det nya höghastighetståget, som regeringen beskriver som ett av sina största projekt, började trafikera sträckan den 4 juni. Redan då fanns en stor opposition. På torsdagen inträffade det som flera kritiker varnat för.

Tåg 1106 var på väg Istanbul till Ankara med 234 människor ombord. Höghastighetståget avgick klockan 18.00, lokal tid och hade varit på väg i lite mer än en timme när olyckan inträffade.

Av hittills okänd anledning spårade det framrusande tåget ur efter 183 kilometer i provinsen Sakarya öster om Istanbul.

"Det ligger människor överallt"

– Det är ett blodbad, det ligger människor överallt, sa den turkiska journalisten Oguz Dizer till CNN.

Flera vagnar välte vid urspårningen.

– Tåget gick lite för fort i kurvorna, sa Namik Kemal Qzden liggandes i sin sjukhussäng med sitt omplåstrade ansikte.

– Det vibrerade, min kusin satt bredvid mig, vi kramade varandra. Fönstret gick sönder och vi föll till ena sidan. Vi förstod vad som hänt först efter att vi kommit ut, sa Namik.

CNN uppger att tåget skulle ha kört med sänkt hastighet när det spårade ur. Hastighetssänkningen ska ha berott på att spåret på den aktuella sträckan inte var anpassad för högre farter.

Området är relativt lättillgängligt så räddningspersonal ska inte ha några problem att ta sig fram till olycksplatsen.

Vid 21-tiden var räddningspersonal på plats och ambulanserna åkte i skytteltrafik till och från olycksplatsen.

Inga svenskar ombord

Turkiet har på senare tid blivit ett stort turistmål för svenskar. Men enligt UD:s pressjour har det ännu inte kommit några förfrågningar från oroliga anhöriga.

- Det finns inga tecken på att det ska finns några svenska medborgare ombord på tåget, säger Ingrid Palmkvist vid UD:s pressjour på torsdagskvällen till aftonbladet.se.

Ander Elofson är minister på Sveriges ambassad i Ankara och har under kvällen följt händelse utveckling på i turkisk media.

- Olyckan har totalt dominerat den turkiska nyhetsrapporteringen och den turkiske premiärministern har bland annat framträtt på tv, säger Elofson.

Per Mattsson, Jonas Vesterdahl