Här får kronprins Fredrik sin Mary

Publicerad:
Uppdaterad:

Så fick de varandra till slut, kronprins Frederik och Mary Donaldson.

Inför en fullsatt domkyrka gav de varandra löften om evig kärlek.

Ceremonin i Köpenhamn blev kulmen på en hektisk vår.

Domkyrkan, Vor Frue Kirke, fylldes under fredagseftermiddagen med gäster, bland dem hela den svenska kungafamiljen. En halvtimme innan akten skulle inledas anlände Kronprins Frederik till domkyrkan i Rolls Royce. Han var formellt klädd i en dansk marinuniform, dekorerad med medaljer.

Klänning i sidenduchesse

Kronprins Frederik var klart tagen av situationen och fällde en glädjetår vid altaret när hans blivande fru leddes längst den 60 meter långa kyrkogången.

Bruden var klädd i en offwhite långklänning i siden, följt av ett sex meter långt släp. I både slöja och kjol har 8 meter 100-årig spets fällts in. Spetsen, som kommer från ett irländsk nunnekloster, har använts vid åtskilliga kungliga bröllop.

Mary Donaldson leddes fram till altaret av sin far, John, som var klädd i en skotskrutig kilt. Bröllopsbuketten bestod av vita rosor ackompanjerade av australiensisk eukalyptus.

Ringar av grönländskt guld

Vid 16.30 inleddes vigselceremonin av biskopen Svend Norman Svendsen. I sitt tal betonade han särskilt att Frederik och Mary, precis som andra par, behöver utrymme och ro för att nå den förtrolighet som är så viktig i ett äktenskap.

– Från och med i dag är ni en riktig prinsessa... Men verklighetens värld är inte lika lätt som sagans.

Efter sång av Köpenhamns gosskör var det dags för den avgörande frågan. Och det rådde inga tveksamheter om att det var med varandra de vill leva livet ut. Båda svarade bestämtt ja - två gånger, enligt dansk lutheransk sed.

Ringar av grönländskt guld utväxlades. De är utformade av hovjuveleraren Flemming Hertz i samarbete med brudparet.

Kyrkan var dagen till ära klädd i röda och rosa nejlikor och rosor. Röda mattor har rullats fram längs altargången.

Massivt intresse

Utanför kyrkan var det tjockt av folk redan på förmiddagen, liksom längs stora delar av kortegevägen. Alla ville vara säkra på att få en skymt av brudparet, som efter vigselakten färdades genom Köpenhamns centrum i en öppen galavagn.

In i det sista rådde tvivel om vädret skulle medge en sådan färd, eller om brudparet i stället skulle få åka i en takförsedd vagn.

Det var gråväder större delen av dagen, men regnet uteblev och precis när brudparet kom ut ur kyrkan bröt solen igenom molnen.

Träffades under OS i Sydney

Över 400 gäster har bjudits in och runt om på köpenhamns gator har hundratusentals firare samlats för att hylla brudparet.

Intresset från media är massivt och nästan 2 000 journalister och fotografer från hela världen finns på plats för att bevaka den stora ceremonin.

Kronprins Frederik träffade Mary Donaldson under OS i Sydney 2000. Han fyller senare i maj 36 år, hon är 32. Kronprinsen är statsvetare och har därtill en grundlig militär utbildning. Mary, som efter bröllopet kan titulera sig kronprinsessa, har en examen i juridik och handel och har efter studierna arbetat på reklambyrå.

Fullspäckat program

Programmet för eftermiddagen och kvällen:

17.00

Vigseln är över. De nygifta åker i öppen vagn, dragen av ett sexspann hästar, genom Köpenhamn till det kungliga slottet Amalienborg.

17.40

Brudparet visar sig för folket på en slottsbalkong.

18.30

Brudparet och deras familjer lämnar Köpenhamn i den öppna vagnen. Ekipaget, med en eskort av 60 ryttare, styr mot Fredensborgs slott där bröllopsmiddagen väntar.

19.30

Brudparet kommer fram till Fredensborgs slotte.

20.00

Bröllopsmiddagen med 400 gäster tar sin början.

23.45

De nygifta dansar brudvalsen.

00.15

Ett fyrverkeri skjuts av.

Per Mattsson,TT

Publicerad: