Bildt: Det följer alla regler och lagar

Utrikesminister Carl Bildt bekräftar att familjens barnflicka är skriven i Sverige men skattar för sin inkomst i Italien.

– Det är alldeles korrekt. Detta följer alla regler, lagar och förordningar. Det är Skatteverket som har beslutat att hon inte ska skatta i Sverige, för hon är inte i Sverige speciellt mycket. Det här är utformat av en ledande revisionsbyrå i Sverige. Och det är godkänt av Skatteverket och Migrationsverket och alla möjliga, så det är ett rejält stolpskott av Aftonbladet, säger Carl Bildt.

Enligt Bildt har barnflickan redovisat sin inkomst i Sverige, varpå Skatteverket beslutat att hon inte ska betala skatt här, eftersom hon bara är i Sverige delar av året.

Så det är på grund av det och inte att skatten är lägre i Italien?

– Det vet jag inte om den är, men det kan väl inte uteslutas att den är, inte vet jag. Men vi har jobbat med Pricewaterhouse Coopers för att det ska bli rätt, säger Carl Bildt.

Finns inget beslut

Uppgifterna bekräftas inte av Skatteverket.

– Vi kan inte hitta något sådant beslut registrerat hos oss, säger Skatteverkets pressekreterare Erik Boman.

Den generella regeln är att om man är folkbokförd i Sverige, så ska man också betala skatt i Sverige, enligt Erik Boman.

– Om någon ringt till skatteupplysningen och fått information, så registreras det inte. Det kan också ha skett ett skriftligt utbyte, men någon beslut finns inte registrerat hos oss, säger han.

Enligt Carl Bildts pressekreterare så består Skatteverkets beslut i att man nolltaxerat barnflickan, som egentligen är en medelålders kvinna, och därmed bekräftat att hon inte ska betala skatt i Sverige

Publisert: