”FN-soldater våldtar barn”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Biståndspersonal och fredsbevarande FN-soldater förgriper sig på barn – en del så unga som sex år, rapporterar brittiska Rädda Barnen.

Det är inte första gången dessa övergrepp upptäcks och förövarna går ofta fria.

I utbyte mot mat, pengar, tvål och mobiltelefoner får biståndspersonal och fredsbevarande soldater sex med barn, rapporterar RB.

Det handlar om ofta mycket unga barn som FN- och biståndsfolket skulle ta hand om i konflikt- och katastrofområden. Rädda Barnen har granskat förhållandena i Elfenbenskusten, Sudan och Haiti och upptäckte flera bevis på övergrepp. Hundratals barn från de studerade länderna har berättat om sina upplevelser.

– Det är svårt att föreställa sig ett mer groteskt utnyttjande av makt, sade Rädda Barnens brittiska chef Jasmine Whitbread.

Måste övervakas

Rapporten fann också att våldtäkter, barnpornografi och ren slavhandel med barn och förekommer i ”betydande” utsträckning.

En 13-årig flicka berättar för BBC hur tio FN-soldater våldtog henne på ett fält nära hennes hem. Därpå lämnade de henne blödande och spyende på marken, säger hon. Inga rättsliga åtgärder har hittills vidtagits mot förövarna.

Organisationen har tidigare rapporterat om flera liknande händelser och föreslår nu att ett övervakningsorgan bildas för att handskas med sådana ärenden. Särskilda metoder behövs för att klara upp sådana här fall.

Det som förskräcker mest är att de flesta brotten förblir ouppklarade eftersom barnen är för rädda och tiger, kommenterar Rädda Barnen.

Nolltolerans

Jasmine Whitbread säger att flera hjälporganisationer har lovat mycket för att förhindra övergrepp men att få har gjort verklighet av löftena.

FN säger sig välkomna rapporten och ska läsa den noga och säger att är helt oacceptabelt att dess soldater begår övergrepp. Organisationen har lovat nolltolerans för övergrepp på barn– något som dock inte följs upp. FN-talesmannen Nick Birnback säger att man inte kan garantera att inga brott begås i en organisation med 200 000 anställda jorden runt.

TT

Publicerad: