Biobränsle skördar liv i tredje världen

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Kör du på etanol?

Då dödar du fattiga barn.

Etanol var bränslet som skulle rädda världen från klimatkollapsen.

Nu visar det sig att etanol är något helt annat. Ett stickspår, som leder rakt in i väggen.

Åk buss.
Åk buss.

– Ett brott mot mänskligheten, kallade FN-rapportören Jean Ziegler biobränslena nyligen.

Och krävde ett femårigt förbud mot att göra etanol och andra biobränslen av matgrödor.

Priserna på majs och vete stiger när etanoltillverkarna köper upp skördarna. Det har lett till kravaller och demonstrationer mot höjda matpriser i Mexiko, Indonesien och Pakistan.

Nu är vi mitt i en kamp mellan 840 miljoner bilister och 2 miljarder människor som lever på svältgränsen.

Skulle du själv vilja ställa dig öga mot öga med en hungrande, och berätta att du just fyllt tanken med etanol gjord på majs som skulle räckt för att hålla en person vid liv i ett år?

Just så illa är det. Etanolboomen i västvärlden kommer att göra fyra procent fler afrikanska barn undernärda till 2020, enligt livsmedelsinstitutet Ifpri.

Etanol i tanken dödar barn, alltså.

EU-kommissionen utlovade nyligen hårda miljökrav på biobränslen. De borde gå ännu längre. De borde lyssna på FN-rapportören som krävde ett femårigt förbud mot biobränsle av matgrödor.

För det handlar inte bara om maten.

Etanol är en piss i Mississippi i kampen mot den globala uppvärmningen. Biobränslen kan bara pressa ner koldioxidutsläppen med tre procent till 2050, enligt OECD.

Alla biobränslen som i dag görs av majs, sockerrör och soja är dåliga för att de sliter på miljö och människor, säger forskare vid Smithsonian Institute.

Det finns några få undantag. Bra biobränslen, gjorda av biprodukter från cellulosaframställning och av använd frityrolja.

Entusiasterna hävdar att andra generationens etanol ska lösa alla problem. Den tillverkas av cellulosa, men är på tok för dyr i dag. Det kan ta årtionden innan den finns till rätt pris på marknaden.

Under tiden görs de flesta biobränslen på matgrödor.

Så min fråga till dig som just köpt en etanolbil är enkel:

Känner du dig lurad?

Publicerad: