Så ska spion- satelliten skjutas ner

NYHETER

Rymdfärjan måste ner i dag – Pentagon ska bomba spionsatellit stor som en buss. Innehåller tonvis med hemlig utrustning

1 av 5 | Foto: nasa
PÅ VÄG HEM. Atlantis avslutade uppdraget på ISS i måndags och är nu på väg tillbaka. Man måste landa innan Pentagon börjar skjuta prick mot en spionsatellit som amerikanska militären tappade kontrollen över 2006. Satelliten kommer att störta mot jorden och man vill skjuta ner den innan dess – och nu börjar det bli bråttom.

Rymdfärjan Atlantis måste landa under onsdagen oavsett väder.

Orsaken är en förrymd spionsatellit full med flera ton topphemligt material – och gift.

Ombord på två amerikanska stridsfartyg förbereder man sig nu för uppdraget.

Rymdfärjan Atlantis lämnade internationella rymdstationen ISS i måndags och styr nu kosan hem mot jorden.

Nasa gör samtidigt något så ovanligt som att förbereda extra landningsplatser i förväg.

Stridsfartyg utanför Hawaii

Klockan 4.30 på torsdag morgon svensk tid görs nämligen det första försöket att skjuta sönder spionsatelliten, uppger den respekterade rymdsajten calsky.com. Uppdraget har gått till de amerikanska stridsfartygen USS Lake Erie och USS Decatur, bägge stationerade utanför Hawaii.

Då måste Atlantis stå på marken.

Förutom Kennedy-basen i Florida står även flygvapnets Edwards-bas i Kalifornien redo som backup redan från början.

Fyra chanser

Nasa har har fyra landningstillfällen under onsdagen – klockan 15.07 och 16.42 i Florida och 21.12 respektive 22.47 i Kalifornien – allt räknat i svensk tid.

Allt för att garanterat få ner Atlantis och de sju besättningsmedlemmarna ombord innan Pentagon börjar skjuta prick i rymden.

Satelliten är stor som en buss och planen är att spränga den över Stilla havet, innan den går in i atmosfären, och garanterat förstöra allt ombord. Allt på order av president Bush, som beslutat att låta spränga satelliten innan någon kan undersöka innehållet.

Standardmissil

Vapnet blir en ballistisk robot, ett fjärrstyrt långdistansvapen med stor verkan. Enligt Pentagon använder man sannolikt en M3, en standardmissil som testats ordentligt och tagits fram för att skjuta ner fientliga robotar.

Splitter från sprängningen kan innebära stor fara för en rymdfärja eller annan farkost i närheten. Oro finns också för 450 kilo mycket giftig bränslet ombord på satelliten.

Sköt ner 1985

Risken att rymdskrotet skulle kunna skada rymstationen ISS bedöms däremot som “försumbart”.

– Vi är inte oroliga för den här nedskjutningen och Nasa har inte bett oss vidta några särskilda försiktighetsåtgärder, sa astronauten Peggy Whitson, som nu är befälhavare ombord på ISS, tidigare i veckan.

Första gången amerikansk militär sköt ner en satellit var i september 1985, i samband med provning av ett anti-satellitsystem under utveckling. Den gången var det ett F-15 Eagle jaktplan som fyrade av roboten.

I januari 2007 sköt Kina ner en satellit med en SC-19 robot. Den gången räknade man till cirka 1 600 vrakdelar i området efteråt.