”Vi är levande måltavlor”

avLinda Hjertén

NYHETER

Den israeliska familjen Jamil chattade med läsarna – direkt från Ashkelon

Beverley Jamil, 46, hennes man Reuven, 47, och barnen Noa, 11, och Efrat, 11, bor i Ashkelon – en av de städer i Israel som träffats av flest missiler från Gaza.

I dag chattade de med Aftonbladets läsare.

Anna säger: Hej! Vad gör ni nu under dagarna för upp upprätthålla en vardag under raketanfall och när skolorna är stängda?

Familjen Jamil säger: Hej Anna. Inga skolor är öppna och alla vuxna jobbar bara halvdagar just nu. Jag jobbar som reseledare till klockan ett varje dag och sedan håller vi oss hemma och kollar på nyheterna. Varje gång vi hör flyglarmen springer vi till ett skyddsrum vi har i huset och sedan måste vi vänta där i minst fem minuter.

per säger: Är ni rädda?

Familjen Jamil säger: Ja. Vi är rädda. Vi är levande måltavlor. Vi vet inte var nästa raket ska landa.

Deb säger: Kan ni försöka förklara hur raktetattackerna påverkar era liv? Som exempel hur det påverkar er familj känslomässigt, ekonomiskt och socialt. Tack så mycket. Vi är många som tänker på er.

Familjen Jamil säger: Tack så mycket att ni tänker på oss. Raketanfallen påverkar oss enormt mycket. Barnen får inte gå i skolan. De har heller inget socialt liv, alla fritidsaktiviteter ligger nere. Vi arbetar bara halvdagar och vi sover dåligt. Man vågar inte somna för tungt, för tänk om man inte vaknar av larmen när flyganfallen kommer? Barnen är rädda, när de duschar måste vi vara i närheten så vi kan hjälpa dem om det kommer ett raketanfall.

lina säger: Hej. Hur känns det att leva i ett land i krig?

Familjen Jamil säger: Vi anser inte att vi är i krig, vi är under anfall. Raketattackerna mot oss har pågått i många, många år och Israel har rätt att försvara sina invånare. Och vårt svar är inte riktat mot palestinierna, det är riktat mot Hamas.

Carina säger: Vad är er personliga åsikt om det som pågår? Tycker ni att det här kriget är rätt sätt för att uppnå fred i området och vad skulle ni vilja gjordes? Fruktar ni för er säkerhet där ni bor, mitt i allt som händer, och hur klarar sig era barn?

Familjen Jamil säger: Vi vill inte ha ett krig. Vi vill att Hamas ska stoppas från att smuggla in raketer som de sedan anfaller israeliska städer med. För två timmar sedan träffade en raket ett dagis i Ashdod. Om vi kan stoppa raketerna från Hamas och får palestinierna, inte Hamas, att ta över makten, kan saker bli bättre.

Och ja, vi är oroade för vår säkerhet.

Alen Pepic säger: Hur mycket pratar israelerna i din stad om händelsen i Gaza?

Familjen Jamil säger: Alla talar om det. Det påverkar alla, inte bara i min stad utan i hela landet. Det finns inga andra program på tv än nyheter. Alla andra program är inställda.

Jenny säger: Hur känns det att ni får så lite stöd från resten av världen? Inget annat land skulle ju acceptera raketattacker från sina grannar.

Familjen Jamil säger: Jenny, du har rätt i att inget annat land skulle acceptera attacker från andra länder. Kan du tänka dig samma situation mellan Sverige och Danmark? Angående stödet från andra länder, ja, det vi får skulle kunna vara ännu sämre, vi kan säga så.

notice säger: Varför lämnar ni inte ert hem? Nu riskerar ni ju era liv. Det vore väl säkrare att bo någon annan stans så länge?

Familjen Jamil säger: Det här är vårt hem, det är här vi hör hemma. Vi har byggt upp ett hem här. Och vart skulle vi ta vägen?

Petter säger: Är ni rädda för era grannländer?

Familjen Jamil säger: Egypten är vi inte rädda för, inte heller Jordanien. Syrien: ja. Libanon: ja, den Hizbollahstyrda delen.

Anonym säger: Vad säger ni om att så många palestinska barn dör varje dag? De har ju inget med Hamas att göra.

Familjen Jamil säger: Det är fruktansvärt och hemskt att så många oskyldiga barn dör. Men Hamas använder dem som mänskliga sköldar. Och inte bara barnen, även oskyldiga män och kvinnor används som sköldar.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

kristina johansson säger: Känner ni att det finns något hopp om vapenvila och finns det en chans att israeler och palestinier kommer att kunna leva sida vid sida? Varför tror ni att världen helt plötsligt reagerar starkt nu, kriget har ju pågått länge?

Familjen Jamil säger: Vi tror att vi kan leva sida vid sida. Men vi kan inte få till en vapenvila med Hamas, den kan bara komma till med palestinierna. Och på frågan varför folk reagerar så starkt nu: När man ser skadade kvinnor och barn på nyheterna så berör det människor, det är inte konstigt.

Men när människor såras eller dödas i Israel ser man väl det inte på svensk tv?

Moderator säger: Chatten är avslutad. Vi tackar familjen Jamil och våra läsare.

Familjen Jamil säger: Tack så mycket!