Mordet på Engla

Englas mamma fick utbrott på Eklund

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Aftonbladet bevakade rättegången på plats

På morgonen i dag återupptogs förhandlingarna i rättegången mot Anders Eklund.

Ett nytt skadeståndsanspråk togs upp, ett vittne hörde och därefter var det slutpläderingar.

Aftonbladet var på plats.

08.17

Rättegångsförhandlingarna inleds något försenat. Rätten börjar med att gå igenom det skadeståndsanspråk som Engla Höglunds pappa lämnade in i förra veckan.

– Anders Eklunds inställning är att han överlåter till tingsrätten att besluta om skadestånd, säger Leif Silbersky som är advokat åt Anders Eklund.

Bredvid sitter Anders Eklund som i dag är klädd i en randig skjorta som är uppknäppt i halsen.

Englas pappas målsägandebiträde berättar om den förtvivlan och djupa sorg som har drabbat pappan.

– Han har mått mycket dåligt.

Anders Eklund verkar lyssna till vad som sägs men ser uttryckslös ut.

08.25

Socialstyrelsens rättsliga råds yttrande tas upp. En rättspsykiatrisk utredning har gjorts som visar att Eklund led av en psykiskt störning som dock ej bedöms som allvarlig. Själva utredningen går rätten igenom bakom stängda dörrar. Även ett vittnesförhör angående våldtäktsåtalet sker bakom stängda dörrar. Eklund är misstänkt för att ha tvingat en kvinna i 20-års ålder till oralsex mitt i centrala Sandviken 2006.

09.22

Slutpläderingarna inleds.

Kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling som ansvarar för våldtäktsåtalet, yrkar på att Anders Eklund ska dömas för försök till våldtäkt i det fallet. Anders Eklund har erkänt försök till våldtäkt och det ska ha skett mitt i centrala Sandviken 2006.

09.24

Anders Eklund är misstänkt för två mord. Mord som han också har erkänt.

– Den enda tänkbara påföljden är fängelse. Var och en av gärningarna har ett så starkt straffvärde att tingsrätten bör döma Anders Eklund till livstids fängelse, säger vice chefsåklagare Olle Sohlberg.

Anders Eklund sitter framåtlutad med armarna i kors och lyssnar till slutpläderingen som också omfattar det nya skadeståndsyrkandet,

09.25

– Hennes trygga liv rycktes bort, säger kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling om kvinnan som attackerades i Sandviken 2006.

När det visade sig att Anders Eklund var den som hade attackerat henne, var det också ett svårt besked.

– Givetvis var det svårt för henne att hantera den situationen.

Kränkningen har varit svår, uppger kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling.

– Att målsäganden var i ett hjälplöst tillstånd var också något som var jobbigt. Målsäganden har utsatts för en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och har känt en oro som är en direkt följd av angreppet. Man måste se att kränkningen var allvarlig. De yrkade beloppen som är högre än praxis är skäliga och ska utdömas.

09.30

Leif Silbersky tar upp påföljden som hans klient ska dömas till.

– Vem är egentligen Anders Eklund? Har vi fått svar på det i den utredning som har gjorts? frågade Leif Silbersky i rätten.

Enligt Leif Silbersky är svaret på det både ja och nej.

– Anders är en udda och ensam person. Han är en person i behov av vård.

Han tar upp utlåtandet som också säger att Anders Eklund är i behov av vård och att det är något som hans klient själv är medveten om.

– När det gäller påföljden säger Anders för sin del att det delvis saknas intresse för vilken påföljd han får. Det viktigaste för honom är att samhället förstår att han är i behov av vård. Att han någon gång i framtiden kan gå ut i samhället och att vi kan lita på honom, något vi inte har kunnat göra tidigare.

09.33

Leif Silbersky börjar därefter läsa högt ur Stig Dagermans dikt ”Att döda ett barn”. Medan advokaten läser börjar Engla Höglunds mamma Carina Höglund plötsligt att svära. Först tyst, men sedan allt högre.

– Jag köper inte det där. Att sitta där och tycka synd om den där, säger hon slutligen högt med en upprörd stämma.

Sedan vände hon sig direkt till Anders Eklund, medan hon är på väg ut ur rättssalen:

– Se till Anders att acceptera att träffa mig. Det är det bästa du kan göra. Tacka ja till att träffa mig för jag vill prata med dig, skrek hon upprört innan hon lämnade rättssalen.

09.35

Leif Silbersky uttrycker sitt stöd för Engla Höglunds mamma men säger samtidigt att hans klient kommer få bära bördan av att ha tagit livet av en flicka och en ung kvinna. Han säger också att han inte kan fatta beslut om det är lämpligt att hans klient träffar Carina Höglund eller inte.

Kort därefter avslutas rättegången. Dom faller den 6 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu – 25 % på nästan alla Mumin-produkter hos Cervera!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Engla

Brott