Mordet på Engla

Eklund har inget mer att erkänna

Av: 

Mia-Li Hallengren

Tobias Österberg

NYHETER

Advokaten: Först nu har han insett allvaret i det han gjort

Anders Eklund har nu enligt sin advokat inga fler brott att erkänna och inga fler detaljer att lämna till polisen.

Anders Eklund, som erkänt att han dödat tioåriga Engla Juncosa Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, säger att han inte har fler brott att erkänna.

Först nu har han, enligt sin advokat, insett allvaret i det han gjort.

– Min klient är bedrövad och tyngd över det som har hänt och har insett det fruktansvärda han gjort och nu kommer att få ta konsekvenserna av det, säger advokat Jan Kyrö.

Advokat Jan Kyrö talade med sin klient Anders Eklund på tisdagen. De förberedde bland annat ett nytt förhör med Eklund hos polisen i Borlänge på onsdagen.

– Han säger att han inte har något mer att erkänna, säger Jan Kyrö.

Under måndagens förhör berättade Eklund ingående om hur det gick till när han dödade tioåriga Engla Höglund.

Inte planerat

– Han tog av en slump kontakt med Engla och den utvecklades på ett olyckligt sätt. Han hade inte planerat att ta livet av henne, säger Jan Kyrö till TT.

Anders Eklund hävdar att han inte kände flickan innan han mötte henne på vägen i lilla Stjärnsund utanför Hedemora.

Varken advokaten eller polisen berättar några detaljer om Eklunds erkännande.

– Vi måste behålla dessa uppgifter för oss själva. För oss gäller det nu att bevisa att Eklunds berättelse stämmer. Han kan ju ändra sig och då kan vi inte ha uppgifterna ute i tidningarna, säger kommissarie Mats Nygårds till TT.

Under ett förhör i söndags erkände Eklund först att han mördat Pernilla Hellgren, 31, i Falun för åtta år sedan. Därefter kom erkännandet om Engla. Sedan visade han polisen var kroppen fanns. Dagen efter medgav han också att han låg bakom ett våldtäktsförsök i Sandviken 2006.

Telefontrafik kartläggs

Polisen fortsatte på tisdagen att höra vittnen och sammanställa uppgifter som kommit in i utredningen.

Teknikerna arbetade alltjämt kvar på fyndplatsen, en liten grusväg några mil söder om Valbo i Gästrikland. Arbetet väntades bli avslutat under tisdagen.

Utredarna har ännu inte hittat Engla Höglunds mobiltelefon. Anders Eklund har berättat att han kastade den i terrängen mellan Stjärnsund och Gysinge.

Eklunds mobiltelefon har däremot tagits i beslag och undersöks minutiöst. Polisen kan med hjälp av operatörernas kartläggning av hans telefontrafik se hur han rört sig mellan olika platser vid tiden kring mordet på Engla Juncosa Höglund.

Flickans kropp ska obduceras av rättsläkare i Uppsala på onsdagen.

Under tisdagen ska polis och åklagare diskutera om en särskild grupp ska tillsättas för att undersöka om Anders Eklund kan knytas till andra ouppklarade mord.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Engla

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Engla

Brott