Oppositionen: Ställ Mugabe inför rätta

MDC kräver tribunal i Zimbabwe

Foto: afp
deras hem brändes ner Mugabes militanta supportrar attackerade familjens hus. Nu måste familjen bo i ett uteomhusläger.

Den ökande våldsvågen i Zimbabwe kan bara hindras om president Robert Mugabe ställs inför rätta.

Det anser oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, som nu vill att FN ska skapa en speciell tribunal för brott mot de mänskliga rättigheterna i landet .

Foto: afp
Morgan Tsvangirai.

Tsvangirai sade att trots att hans parti MDC motsatt sig att president Robert Mugabe och medlemmar i hans styrande parti Zanu-PF skulle bestraffas tycks det nu vara den enda möjligheten att hindra dem från att begå övergrepp.

– Jag anser att den nuvarande våldsvågen mot folket måste stoppas och det enda sättet att stoppa den är att de som begår dessa brott får veta att de en dag kan ställas till svars, sade han till journalister i Johannesburg på torsdagen.

Misär

Enligt oppositionsledare har övergreppen ökat lavinartat sedan valen den 29 mars.

– Medan jag talar nu mördas vårt folk, hus bränns ner, barn antastas och kvinnor våldtas, sade han.

– Detta är rekord i brott mot de mänskliga rättigheterna... Det skulle vara svårt att övertala till och med den mest förlåtande att tycka att han (Mugabe) ska få komma undan.

I en BBC-intervju sade Tsvangirai att hans parti förhandlat med Mugabes om en nationell samlingsregering ända tills några dagar efter valet. Han sade att han trott att man var nära en uppgörelse när diskussionerna plötsligt bröt samman.

– Vi var beredda att överväga en regering med medlemmar ur Zanu-PF, de hade förslag om hur många och vi talade om en panel som vi skulle kunna välja ifrån.

Sedan dök Mugabes parti plötsligt inte upp till ett beslutat möte.

– De kom inte på nästan två timmar, till slut gick våra förhandlare därifrån och vi förstod att situationen ändrats totalt.

TT