Per, 35, blev stympad av dödsdrogen

NYHETER

Vårdades i respirator i tio dygn efter att ha tagit Bromo-Dragonfly

1 av 4
VÄVNADEN DOG I FINGRARNA OCH TÅRNA Per Ståhl från Eslöv var nära att dö efter att ha tagit drogen hos en kompis. Läkarna lyckades dock rädda hans liv, men han var tvungen att amputera delar av vänster hand och båda fötternas tår. Samtidigt hade han tur, hans kompis överlevde inte.

MALMÖ. Drogen Bromo-Dragonfly har krävt minst två liv i Sverige.

Per Ståhl, 35, var nära att bli det tredje kända dödsfallet.

Han överlevde, men förlorade samtliga fingrar på vänsterhanden och delar av tårna på båda fötterna.

Han minns att de drack whisky. Och att kompisen visade att han hade den hallucinogena drogen Bromo-Dragonfly – både som pulver och på små pappersbitar.

Sedan minns han ingenting mer förrän han vaknade på sjukhuset i Lund en och en halv vecka senare.

Hittades krypande på golvet

– Allt är bara svart. Jag vet inte ens hur jag fick i mig drogen.

Det var Per Ståhls bror som hittade honom krypande på golvet i huset. Hans kompis var då redan död.

– Jag var vid medvetande när jag hittades, men jag minns ingenting av det. På sjukhuset sövde de ner mig och jag vårdades i respirator i tio dygn.

Avdelningsläkaren Karin Thorlacius på akuten vid universitetssjukhuset i Lund och hennes kollegor hade aldrig sett något liknande när Per Ståhl rullades in på bår i september i fjol.

– Han var mycket kall och hade missfärgningar på händerna och fötterna.

Drabbades av leversvikt

Missfärgningarna berodde på att Bromo-Dragonfly ströp blodtillförseln till händer och fötter. Per Ståhl drabbades även av akut leversvikt och missfärgningen spreds till nästippen och läpparna.

– I stort sett alla mina inre organ slogs ut, men de kunde räddas. Däremot dog vävnaden i flera av mina fingrar och tår och de fick amputeras.

Säljs fortfarande på internet

Det första kända offret för dödsdrogen var en man i 20-årsåldern från Anderstorp som avled i mars 2007.

Ytterligare ett allvarligt förgiftningsfall med missfärgade händer och fötter skedde i Umeå, men i det fallet krävdes ingen amputation.

Trots dödsfall och larmrapporter sprids Bromo-Dragonfly över landet. Den säljs framför allt över internet.

– Det är en långverkande och mycket farlig drog som är väldigt lätt att överdosera, varnar Karin Thorlacius, som skrivit om fallet med Per Ståhl i Läkartidningen.

Dömdes för grovt narkotikabrott

För en vecka sedan dömdes en 23-årig försäljare av Bromo-Dragonfly i Trollhättan till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Han hade sålt sex milliliter av drogen.

– Ungefär samtidigt hittade vi en kille medvetslös på stan som tagit drogen, berättar Tord Lindström, chef för narkotikaroteln i Trollhättan.