Upprop i centern mot FRA-lagen

”Vi kommer inte att ge oss”

Svekdebatten fortsätter i efterdyningarna till genomröstningen av den så kallade ”FRA-lagen”.

Nu har ett antal centerpartister startat ”Centeruppropet”.

Kravet: Att ”FRA-lagen” upphävs.

– Vi kommer inte att ge oss, säger Erik Hultin (c), som är en av dem som står bakom uppropet.

”Centeruppropet” har som mål att ett extrainsatt riksting ska sättas in och att tinget ska ge direktiv till riksdags- och partiledning om att ”FRA-lagen” omedelbart ska upphävas.

– Kalla det kovändning, men vi ska faktiskt jobba för att häva FRA-beslutet, säger Erik Hultin.

”Emot massavlyssningen”

– Det kommer att finnas möjlighet att få beslutet hävt eller att få bort det. Om vi inte får bort det nu på en gång så får vi bort det snart. Det är gemensamt för alla oss i ”Centeruppropet”: vi är emot den generella massavlyssningen av det svenska folket, säger Erik Hultin.

– Och så vill vi ha en ordentlig och offentlig föklaring till varför riksdagsgruppen så gravt åsidosatt liberala värderingar, partiprogrammet, öppenhetsmanifestet, integritetsutredningen och minst två stämmobeslut, säger Hultin.

”Styrelse stöder”

På onsdagen hade 34 medlemmar i centerpartiet ställt sig bakom ”Centeruppropet”, enligt hemsidan. Men enligt Erik Hultin är fler att vänta.

– Vi har minst en styrelse som kommer att trilla in på listan i dag, säger Erik Hultin, som i nuläget dock inte vill säga vilken styrelse det gäller.

– Sen finns det också folk på riksplanet som uttryckt stöd för oss, men som inte ens vill stå som anonyma, säger Erik Hultin.

”Inget krismöte”

Maud Olofssons pressekreterare Frank Nilsson bekräftar för aftonbladet.se att en telefonkonferens hölls i morse där bland annat ”FRA-lagen” diskuterades – men förnekar att det rör sig om ett krismöte.

– Det är inte sant, något krismöte har vi inte haft. Vi har telefonmöte med våra distriktsordföranden på regelbunden basis, säger Frank Nilsson.

Publisert: