Posten sparkar vd

avTobias Österberg

Styrelsen hade inte längre fullt förtroende för Erik Olsson

1 av 2 | Foto: Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Erik Olsson, sparkad vd på Posten.

Postens vd Erik Olsson lämnar omedelbart sin anställning.

Orsaken är en ”förtroendeklyfta” som uppstått mellan honom och styrelsen.

”Enligt sitt anställningsavtal har Erik Olsson rätt till 12 månaders uppsägningstid vid uppsägning från bolagets sida. Dessutom har han rätt till avgångsvederlag motsvarande 12 månadslöner. Avgångsvederlaget avräknas mot annan förvärvsinkomst. Olsson har arbetsplikt under uppsägningstiden och står under denna tid till bolagets förfogande”, skriver Posten i ett pressmeddelande.

I avvaktan på att en ny vd ska hittas intar Lars G Nordström vd-stolen.

”En process”

– Vi har kommit i en situation då Postens styrelse inte längre har det fulla förtroendet för vd:n. Därför går vi nu skilda vägar, säger Postens styrelseordförande Marianne Nivert till TT.

När uppstod den här situationen?

– Det är inte så att det uppstår vid ett enda tillfälle, utan det här är en viss process. Men så mycket mer än det kommer jag inte att säga om det här.

Vad består konflikten i?

– Jag kommer inte att kommentera enskildheter i det, utan vi har kommit till en punkt där samarbetet inte fungerar tillräckligt bra, och då ska man bryta, säger Nivert.

– Det finns en styrelse i Posten, och styrelsen har att hantera sådana här frågor. Vi har naturligtvis haft samtal med Erik Olsson, men vi kommer inte att diskutera de frågorna i media.

Varför?

– Därför att vi anser att de här frågorna redan har diskuterats med vd:n.

”Bra resultat”

Erik Olsson hör med en årslön 2007 på 5,7 miljoner till de absolut bäst betalda vd:arna i den statliga bolagsfamiljen och har sedan han tillträdde haft en mycket god löneutveckling.

– Han har gjort bra resultat och har skapat ett bolag som är sunt och friskt. Det ska han ha all heder av. Men kommer det upp förtroendeklyftor, då måste man ta itu med det, säger Nivert.

Men visst måste man se det som att Erik Olsson tidigare har haft ett mycket stort förtroende från styrelsen?

– Ja, han har uppskattats därför att vi har haft en bra utveckling.

Förre Nordeachefen Lars G Nordström är enligt Nivert bara en tillfällig vd-lösning, han är ingen permanent vd-kandidat.

– Nej, men han kommer att gå in med full kraft i det här läget. Vi tycker att hans bakgrund från Nordea är mycket värdefull. Det gör att vi känner att den här fusionssituationen kan fortlöpa.

Hur påverkas fusionen?

– I egentlig mening inte. Vi går in med Lars G Nordström direkt nu, och han kommer att arbeta på samma sätt som om Erik Olsson hade varit kvar.