Georgien drar tillbaka sina trupper

NYHETER

Massivt ryskt bombardemang tvingar Georgiens trupper att retirera från Sydossetiens huvudstad

Foto: STR
BEFOLKNINGEN SÖKER SKYDD Ett skyddsrum i Sydossetiens huvudstad Tschinvali fylld med invånare som söker skydd undan striderna. I morse började georgiska trupper dra sig tillbaka för att de skadade ska kunna få hjälp.

En georgisk minister uppgav i morse att georgiska trupper nu lämnar utbrytarrepubliken Sydossetiens huvudstad Tschinvali efter massivt ryskt bombardemang.

Ministern Temur Jakobasjvili sade enligt nyhetsbyrån AP att de georgiska trupperna lämnar Tschinvali för att omgruppera, men att de ska stanna kvar i utbrytarrepubliken Sydossetien.

Han sa att tillbakadragandet ska öppna en humanitär korridor för att evakuera de skadade från staden.

Staden har skakats av hårda strider sedan i fredags när georgiska trupper drog igång en offensiv för att återta kontrollen över utbrytarrepubliken.

Uppgifterna om hur omfattande tillbakadragandet är går i sär.

En tjänsteman vid Georgiens inrikesdepartement uppgav på söndagsmorgonen till nyhetsbyrån Reuters att de georgiska styrkorna har dragits bort från Sydossetien.

– De har dragits tillbaka helt, hävdade departementets talesman Sjota Utiasjvili i samtal med Reuters.

Militärkolonn retirerar

Ett ögonvittne från den brittiska nyhetsbyrån såg också en georgisk militärkolonn med soldater och tungt artilleri retirera från Sydossetien.

Enligt Utiasjvili har Ryssland fört 6 000 soldater landvägen in i Georgien och ytterligare 4 000 soldater till den ryskvänliga utbrytaren Abchaziens Svartahavskust. Ryssarna inväntade gryningen för attack, uppgav departementet.

Evakuering av civila

Ryskt flyg bombade mål i Kodoridalen – gräns mellan Abchazien och Georgien – och den georgiska staden Zugdidi nära dalen.

Georgiens myndigheter förberedde evakuering av civila från Zugdidi.

– Polisbilar uppmanar folk i högtalare att förbereda sig för evakuering, sade en invånare i Zugdidi på söndagen.

22.000 på flykt

Den ryske premiärministern Vladimir Putin sade i lördags i Vladikavkaz i Nordossetien att 34 000 personer har flytt från Sydossetien till Ryssland. En del av dem har återvänt och nu beräknas 22 000 vara kvar på rysk mark.

Georgien hävdade under natten att huvudstaden Tbilisis internationella flygplats bombats. Det korrigerades dock senare till att det var en militär landningsbana intill som var målet.

– Ryska plan har släppt ett flertal bomber på ett militärflygfält nära Tbilisis internationella flygplats, sade chefen för Georgiens säkerhetsråd, Alexander Lomaia.

Han sade också att ryska fartyg har kommit till hamnstaden Ochamchira vid Abchaziens kust.

Ryssland flyttade under natten en mängd tungt artilleri genom dem tunnel som förbinder Ryssland med Sydossetien, rapporterade Lomaia.

TT, AP, Aftonbladet