Xie Yanxin offrade allt

NYHETER

Han har vårdat sina svärföräldrar i 33 år efter hustruns död

1 av 3 | Foto: Håller sitt löfte. När Xie Yangsins hustru dog för 33 år sedan var hennes sista önskan att Xie skulle ta hand om föräldrarna.

UR TIDNINGARNA CHINA DAILY, GUANGMING DAILY OCH TV-KANALEN CCTV.

Han lovade sin döende hustru att ta hand om hennes föräldrar.

Det löftet håller Xie Yanxin, 55, än. 

Dag som natt – 33 år efter hustruns död.

Det är inte lätt att hålla löften, särskilt inte om de måste hållas i 33 år. Men det har Xie Yanxin klarat och för det belönas han som en av Kinas tio största hjältar.

Det var bara ett år sedan han och Liu Yanxin hade gift sig och 40 dagar sedan deras dotter föddes i Jiaozuo i Henan-provinsen. Då blev hustrun dödligt sjuk. 

På dödsbädden bad hon sin man att hand om hennes föräldrar. Hon upprepade sin vädjan flera gånger. Xie Yanxin tittade på sin sörjande svärföräldrar, funderade över vädjan från sin döende hustru.

Bytte namn

Han satte sig ner på knä framför svärföräldrarna.

–?Mamma och pappa. Jag kommer ta hand om er när ni är sjuka enda till döden skiljer oss åt som om jag vore er son.

Efter hustruns död bytte han efternamn till svärföräldrarnas. Han tog inte bara hand om dem, utan även deras förståndshandikappade son och sin dotter.

Men Xie Yanxin var en fattig bonde och pengarna räckte inte. Han tog extrajobb på en tegelfabrik och som byggarbetare för att kunna försörja familjen. Medan han köpte kött till svärföräldrarna åt han själv konserverade grönsaker. Så fortsatte det, år efter år.

Skickade iväg dottern

Fem år efter hustruns död drabbades svärfadern av flera hjärnblödningar. Sedan dess är han sängliggande. För att akut klara situationen skickade Xie Yanxin iväg sin egen dotter till sina föräldrar. Det är ett beslut han än i dag ångrar sedan hon förlorade ett öga i ett bråk med andra barn.

Xie Yanxin tog hand om sin sängliggande svärfar, tvättade hans kropp, bytte hans kläder och tog hand om alla hans toalettbestyr. Eftersom svärfadern gillade att lyssna på radioteater sparade han ihop till en radio till honom. Han lånade böcker och läste högt för sin svärfar. Han gav honom massage och när svärfadern var på dåligt humör svarade han genom att bara visa ett leende, aldrig med någon klagan.

Även svärmodern har i perioder varit svårt sjuk, ibland sängliggande. Då har Xie Yanxin matat henne i sängen och tagit hand om henne som sin patient.

Gifte om sig

Svärföräldrarna vädjade till honom att gå ut och försöka träffa en annan kvinna. Han ville inte, han ville inte gifta sig med någon annan. Men efter mer än tio år träffade han Xien Fenxiang. Den förstående kvinnan flyttade in med honom till hans svärföräldrar, de gifte sig och nu tar de tillsammans hand om det gamla paret och deras förståndshandikappade son.

”Följa mitt samvete”

I motiveringen till utnämningen skriver jurun att när ”när ödet drabbade honom tog han den otroliga bördan på sina axlar utan att klaga och utan att tveka. Han gjorde det med rak rygg och huvudet upp!”. 

–?Om jag lämnar min familj faller den i bitar. Jag måste följa mitt samvete, säger han.

När tv-presentatören frågar om det finns något som oroar honom svarar han bara.

–?Nej, det finns inget att oroa sig över. Det finns inga hinder i livet. 

Har du inga personliga önskningar?

–?Jag önskar att det ska gå bra för den här familjen.

KÄLLOR

?CCTV, 17 februari, 2008.

?China Daily, 18 februari, 2008.

?Guangming Daily Newspaper, 19 september, 2008.

Xiangbi gav sitt liv för att rädda flickan

Meng Xiangbi, 28 slängde sig i vattnet för att rädda den unga flickan.

Han lyckades. Men det kostade honom livet.

Tidigt på morgonen den 30 november 2007 gick soldaten Meng, hans fru Ye Qinghua och deras dotter för att handla i staden Jinuhua i Zhejinag-provinsen. När de gick förbi Tongji-bron, såg de en flicka som försökte ta livet av sig genom att hoppa. Det var tio meter ner till det is­kalla vattnet.

Meng Xiangbi sprang till bron och hoppade i. Han fick tag på flickan och efter ungefär tio minuter kom en båt och hjälpte dem. Meng Xiangbin lyckades avända sina sista krafter i det kalla vattnet till att lyfta upp flickan. Sedan tog vattnet honom. Efter flera timmar lyckades räddningspersonal få upp honom, han kördes till sjukhus – men hans liv gick inte att rädda.

Fem dagar senare, på hans begravning, kom spontant över 30?000 personer för att hylla honom. I motiveringen står att ”vår hjälte kom aldrig tillbaka utan följde med vattnet och vinden för alltid. Han använde sitt liv till att rädda ett annat. Fråga inte om det var värt det eller inte, värdet av ett liv kan aldrig jämföras med ett annat. Han sover för alltid i det kalla vattner och lämnar en varm inspiration efter sig”.

Hennes kärlek räddade maken

Luo Yingzhen, 27

Hennes man som är säkerhetspolis slogs medvetslös av knarkhandlare för tre år sedan. Sedan dess vakar hon vid mannen som ligger i koma. Hon har hyrt en lägenhet vid sjukhuset så hon kan vara där varje dag. Nu har hennes kärlek fått maken att vakna.

Han utvecklade två atombomber

Qian Xuesen, 97

Han prisas som mannen bakom kinesiska rymd­undret. En pionjär inom rymdforskning, utvecklade två atombomber och en vätebomb under tio år. I motiveringen står ”I hans hjärta väger landet tungt, familjen lätt, vetenskapen tyngst och berömmelse minst”.

Offrade sitt liv – räddade hel by

Li Jianying, 44

Efter 22 år som pilot, krockade Li Jianying med en flock duvor. Han ställdes inför valet att rädda sitt eget liv med fallskärmen – eller försöka styra undan planet från att störta i byarna med tusentals invånare. Li Jiangyin valde att offra sitt eget liv.

Ställde upp när landet behövde

Min Enze, 84

?Han prisas för sina vetenskapliga insatser inom forskning kring oljeraffinering och katalysatorer. Han är också känd för forskning kring miljövänligt bränsle och bioenergi. I motiveringen står att ”När landet behövde honom, stod han upp!”.

Investerade 400 miljoner i skolan

Hung-lick, 89 och Chung Chi Yung, 89

Efter att i många år flyttat jorden återvände juristerna och äkta makarna Hu Hung-lice och Chung Chi Yung till Hong Kong 1955. De gjorde sig en förmögenhet som advokater och grundade 1971 Shue Yan College i Hong. De har investerat mer än 400 miljoner kronor av sina besparingar i skolan som var det första privatägda skolan att förklarats som universitet.

Avslöjade fusket på sjukhuset

Chen Xiaolan, 55

När Chen Xiaolan arbetade som läkare på ett sjukhus i Shanghai avslöjade hon flera fall av falska behandlingar. Bland annat såg hon hur andra läkare sålde en verkningslös laserbehandling, som de tjänade stora pengar på. När hon protesterade blev hon avskedad. Men Chen Xiaolan gav sig inte. Istället utgav hon sig för att vara patient och lyckades avslöja de falska behandlingarna.

Yonggang svek aldrig uppdraget

Fang Yonggang, 44

Självaste president Hu Jintao besökte professor Fang Yonggang på hans dödsbädd. Folkets Dagblad hyllade honom som en man som lyckats sprida ”den gränslösa karisman av partiets nya teroier” till massorna, särskilt till de som hyser tvivel på kommunismen. I motiveringen beskrivs han som en ”en trogen soldat, som inte ens när han var döende övergav sitt uppdrag.”

Spred kunskap trots sin olycka

Li Li, 45

Hon drabbades av polio som 1-åring och kunde aldrig gå. När hon var 40 år blev hon förlamad från midjan efter en bilolycka. Men Li Lil har aldrig klagat - istället har hon arbetat för att sprida kunskap om sina erfarenheter. Hon har föreläst på fängelser, företag och skolor. I motiveringen står ”Hennes kropp drabbades av ödet, men hennes hjärta sjunger de starkas sång”.

1 av 3 | Foto: Hjälte då... Soldaten Lei Fang

Aftonbladet förklarar: Sportstjärnor och förmögna hyllas som hjältar

Att utse hjältar har länge använts som politiskt instrument i Kina. Förebilder har används för att leda folket i rätt riktning.

Den största av alla hjältar var soldaten Lei Feng. Han utsågs av Mao Zedong själv. Lei Feng dog 1962, 22 år gammal. Han togs som liten om hand av kommunistpartiet. Feng gick med i Folkets armé när han fyllde 20 år och framhålls som en mönstermänniska.

Men hjältebilden i Kina har förändrats.

–?Nämn Lei Fang i dag och det finns folk som skrattar åt dig, säger Torbjörn Lodén, Kinaexpert vid Stockholms universitet. I dag är det de rika som är hjältarna även om allmänheten utgår från att de skaffat sig rikedomen på ett skurkaktigt sätt.

Dagens kines förväntas ha framgång, hävda sig och berika sig.

–?Tankesättet har förändrats. En aggressiv individualism har trängt fram.

Män som häcklöparen Liu Xiang och Yao Ming, den 230 centimetrar långe basketsspelaren i amerikanska NBA-ligan är kända överallt och omtyckta.

Men det finns en dubbelhet, en motreaktion. Partiet framhåller fortfarande osjälviskhet som en dygd. I tv-programmet ”Gandong Zhongguo”, ”Mänskligt i Kina”, som sänds i statstelevisionen CCTV utses hjältar och förebilder.

Förändringen går hand i hand med den förändringen av livskulturen i Kina.

Det som Mao stod för betraktas i dag som negativt. Även sånt som var rätt bra, exempelvis jämställdheten.

–?Under Mao kontrollerades kulturutbudet på ett extremt sätt, säger Torbjörn Lodén.

I dag översköljs Kina av en flod av västerländsk musik och litteratur. Allt västerländskt inflytande har gett upphov till en motreaktion. Särskilt bland ungdomar.

–?Många av de mest populära popgrupperna i dag är kinesiska som sjunger på kinesiska, säger Nils Olof Ericsson, tidigare kulturattaché på Sveriges ambassad i Peking.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina