Militärkupp i Mauretanien

NYHETER

Presidenten bortförd till hemlig plats

En militärkupp genomfördes på onsdagen i det västafrikanska ökenlandet Mauretanien.

Presidenten, premiärministern och inrikesministern greps och ett nytt ”statsråd” sade sig ha tagit makten.

Militärkuppen föregicks av en tids politisk oro, som kulminerade på onsdagsmorgonen när president Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi avskedade flera höga officerare. Enligt en kommuniké som utfärdades timmarna före kuppen hade presidenten beslutat entlediga bland andra överbefälhavaren och presidentgardets chef.

Båda rapporterades senare vara delaktiga i kuppen.

Det nya ”statsrådet” bekräftade i sin första officiella kommuniké att landet nu styrs av presidentgardets chef Mohamed Ould Abdelaziz. Den förre presidentens” avskedande av honom och andra höga officerare ogiltigförklarades.

Eftersom soldater hade kört ut personalen från det statliga radio- och tv-bolagets byggnad och stoppat sändningarna, vidarebefordrades uttalandet av tv-bolaget al-Arabiyya med hemvist i Dubai.

Ständiga kupper

Presidentens dotter bekräftade för medier att soldater kommit till deras bostad strax efter klockan 9 på morgonen och fört bort honom till hemlig plats.

Mauretanien har under större delen av sin tid som självständig stat sedan 1960 styrts av militärregimer. En kupp 2005 såg ut att bryta trenden, sedan den nya juntan lovat att snabbt överföra makten till civila ledare. En demokratisk författning utformades och godkändes i en folkomröstning 2006, varefter ett nytt parlament tillsattes genom allmänna val som ansågs korrekt genomfört.

År 2007 blev den partiobundne Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi Mauretaniens första folkvalda president. Han omgav sig till en början med en regering bestående främst av fackexperter som ekonomer, jurister och diplomater.

Matkris

Under detta år har dock Mauretanien dragits in i en djup politisk kris med ett par större regeringsombildningar. Krisen har bland annat orsakats av dramatiskt höjda priser på importerade livsmedel och ett ökat hot från islamiska terrorister.

Attacker i vintras av islamister med misstänkt koppling till al-Qaida ledde till att det årliga Paris–Dakar-rallyt ställdes in, eftersom det ansågs för farligt att köra genom Mauretanien. Bland andra hade fyra franska turister dödats.

Mauretanien importerar mer än 70 procent av sin mat och är ett av de länder som drabbats hårdast av den globala matkrisen.

Tidigare denna vecka kom presidentens ställning i gungning sedan de flesta parlamentsledamöterna ur det presidentlojala partiet PNDD-Adil hoppat av. Enligt källor i Nouakchott hade missnöjet med presidenten underblåsts av höga officerare.

TT