I natt vände de varandra ryggen

avPer Bjurman

Politisk kris efter presidentkandidaternas möte i Vita huset

Först om John McCain kan övertyga sina partivänner om att Bush-planen är nödvändig för att lösa krisen kan planen klubbas igenom. Barack Obamas demokrater har majoritet, men vill inte godkänna Bush-planen utan stöd från ett hundratal republikaner. Foto: AP

NEW YORK. Det historiska mötet i Vita huset slutade i kaotisk oenighet.

Så nu tycks den politiska krisen i USA lika djup som den ekonomiska.

Och ingen har en aning om det verkligen blir någon presidentdebatt i Mississippi i natt.

Tidigt i går lät det som att de två lägren i kongressen hade enats kring en korrigerad version av president Bushs enorma räddningsplan för den havererade amerikanska finanssektorn – komplett med förslag på mer rigorös översyn och ett tak för vad chefer hos företag som räddas kan ta ut i ersättning.

Ruiner

Men sedan hela det politiska ledarskapet – inklusive presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama – mötts i Vita huset senare under dagen låg den påstådda uppgörelsen plötsligt i ruiner.

– Stämningen i rummet var spänd. Något avtal har inte träffats. Jag kan bara hoppas att vi inte måste börja om från början, sa den demokratiske ordföranden i senatens bankutskott, Chris Dodd, till CNN.

Enligt McCains kampanj utvecklades mötet till ett "grälsjukt ordkrig".

Svårt att acceptera

Det egendomliga är att de demokratiska kongressledamöterna tycks vara de som står närmast Bush-administrationen i frågan.

Republikanerna, och särskilt de mer konservativa bland dem, har mycket svårt att acceptera att skattebetalarna, som man säger, ska betala Wall Streets eskapader.

Eftersom demokraterna numera har majoritet i både senaten och representanthuset skulle de ändå kunna klubba igenom valfritt förslag, men av strikt politiska skäl vill de inte godkänna Bush-planen utan stöd från åtminstone ett hundratal republikaner.

Annars får de stå ensamma med ansvaret om räddningspaketet inte fungerar.

Oklara avsikter

John McCain anses sitta med nyckeln till hela processen. Om han kan övertyga sina partivänner att förslaget är absolut nödvändigt går det troligen igenom.

Men vad den republikanske presidentkandidaten har för avsikter är oklart.

– Han sa något under mötet, men ingen förstod vad. Jag har ingen aning om var han står, grymtade Chris Dodd i natt.

Därmed är det fortfarande osäkert om debatten mellan McCain och Obama i Oxford, Mississippi, blir av i natt.

Obama säger att han planerar att flyga dit, men McCain vidhåller att han inte deltar om en uppgörelse inte är träffad.