Nyheter

Polis misshandlade flicka, 17, i arresten

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Vittne: Hon skrek ”Han gör mig illa, han gör mig illa”

Plötsligt hörde poliserna höga skrik från arresten.

När de gick dit fick de se sin 36-åriga kollega misshandla en 17-årig flicka.

– Han gör mig illa, han gör mig illa, skrek flickan enligt ett vittne.

Händelsen inträffade i februari förra året.

En polispatrull där den nu dömde polismannen ingick larmades till ett Systembolag i centrala Stockholm efter uppgifter om att en snattare gripits av en väktare.

Falskt personnummer

När patrullen kom till platsen greps flickan av den då 36-årige polismannen. Flickan uppgav ett personnummer, som sedan visade sig tillhöra en annan person, och efter att ha ställt några kontrollfrågor valde polisen att föra flickan till arresten på en polisstation i Stockholm.

En stund efter att flickan förts till cellen hördes höga skrik. Stationsbefälet och två arrestvakter gick då till cellen och fick se sin kollega misshandla den då 17-åriga flickan.

Enligt stationsbefälet skrek 36-åringen ”personnumret” flera gånger till flickan, som skrek tillbaka att det gjorde ont.

36-åringen ska då ha pressat ner flickan och vridit upp armen på ryggen.

Polismannen ska sedan ha sagt att flickan hade tre sekunder på sig, slog upp och ned i luften och kopplade sedan ett liknande grepp på flickan ytterligare en gång inför sina tre kollegor.

En läkare som gjorde en kroppsbesiktning av flickan efter händelsen upper i ett rättsintyg att skadorna hon fått kan ha uppstått av den misshandel som hon säger att hon blivit utsatt för.

Polismannen nekar

36-åringen nekade till brott under rättegången. Enligt honom sparkade den 17-åriga flickan honom på knät och han ska då ha tagit ett grepp runt hennes käke och arm för att hon inte skulle sparka igen.

Förra måndagen dömde Stockholms tingsrätt polismannen för ringa misshandel till 100 dagsböter å 160 kronor.

Tingsrätten skriver: ”N.N (flickan) var vid tillfället lagligen frihetsberövad och insatt i cell. I den situationen skall hennes kroppsliga integritet vara fullständigt skyddad. Allt våld mot henne förutom i omedelbart samband med självskydd är därmed uteslutet. Våldsanvändning i det kontrollerande syfte N.N (polismannen) anfört var således inte tlllåtet”.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande att polismannen inte kommer att skiljas från sin anställning om han döms för ringa misshandel.

Polismannen arbetar fortfarande inom polisen.

Hans advokat Johan Eriksson säger till aftonbladet.se:

– Han överväger om han ska överklaga eller inte, men det är inte bestämt än.

Aftonbladet.se har förgäves sökt polismannen för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: