”Vi behöver blod”

Blodcentralerna jagar fler blodgivare inför olyckshelg

Bristen på blod är stor i landet när midsommar närmar sig. Blodcentralerna jagar nu fler blodgivare.

Årets trafiktätaste helg närmar sig. Kring midsommarhelgen ökar trafiken med 50 procent. Därmed ökar normalt även olyckorna och behovet av blod.

– Vi behöver all hjälp vi kan få till midsommar. Varje sommar återkommer samma problem – våra blodgivare reser bort och lämnar inte blod i samma utsträckning. I Stockholm behöver vi 1 000 påsar blod före midsommar och 20 000 nya blodgivare det närmaste året, säger Lottie Furugård på blodcentralen i Stockholm.

Nervöst inför helgen

Även i resten av landet är det brist på blod inför helgen och semestrarna.

– Vi är alltid nervösa inför en sådan här helg, dessutom missar vi en tappdag på fredagen. Vi skulle behöva mer än 5 000 nya blodgivare, helst nu på en gång, säger Margareta Gord på Blodcentralen i Göteborg.

I Skåne är läget kritiskt.

– Det står dåligt till, vi kämpar alltid med vårt blodlager och det kan bli kritiskt under midsommarhelgen. Det brukar dock fixa sig till slut. Vi skulle behöva minst 1 500 påsar, men ligger på 1 200 och behöver all hjälp vi kan få, säger Ingrid Johansson på blodcentralen i Skåne.

I Västerbotten har man i stort sett normala lager inför midsommar.

– Vår blodbuss har dammsugit landsortsbefolkningen, men under sommaren rullar den inte och då sinar lagren. Det brukar alltid bli panik eftersom blodpåsarna bara räcker i sex veckor, säger Ewa Lassén, tillförordnad medicinsk chef på blodcentralen.

Misslyckat projekt

Vid stora trafikolyckor eller skott- och knivskador kan ett hundratal påsar blod behövas, vilket motsvarar lika många blodgivare. I värsta fall gör blodbristen att sjukhus tvingas ställa in planerade operationer för att prioritera de akuta fallen.

För att möta blodbristen under sommaren lanserades i år nyheten att semesterfirare ska kunna lämna blod på andra orter när de är ute och reser, men projektet har fungerat dåligt och kommer inte igång fullt ut förrän efter sommaren.

– Det ligger i sin linda ännu och är ett pilotprojekt i Uppsala och Stockholm, men har tyvärr en del barnsjukdomar, säger Lottie Furugård.

Varför är det bara några få procent av befolkningen som ger blod?

– Intresset finns, men det gäller att man lägger in det i sin agenda. Det är inte alltid man känner att man hinner.

TT