”Ett mycket farligt steg”

Därför röstar miljöpartiets Peter Rådberg nej till signalspaningslagen

Sverige ger sig ut på djupt vatten om vi säger ja till den nya signalspaningslagen.

Det menar Peter Rådberg som sitter för miljöpartiet i försvarsutskottet.

Här är hans främsta skäl till att trycka på riksdagens nej-knapp nästa vecka.

Peter Rådberg.
Peter Rådberg.

Tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet har Peter Rådbergs miljöparti reserverat sig mot förslaget om en ny signalspaningslag. De vill att frågan ska utredas mer.

Varför?

I den föreslagna lagtexten står ingenting om passiv och aktiv spaning. Det gör att FRA-chefen i princip kan fatta beslut om aktiv spaning. Det betyder i klartext: Misstänker man en viss organisation eller vissa människor för någonting kan man helt lagligt på olika sätt kontrollera deras kontakter med hänvisning till landets säkerhet.

Man ändrar formuleringen från ”militära hot” till bara ”hot.” Begreppet hot är väldigt generellt. Om man tycker att en viss organisation hotar landet så har man lagen på sin sida när man övervakar dem.

Nästa sak som hotar integriteten är att det blir möjligt att spara informationen för all framtid. Man säger inte att man ska göra det. Men det står heller ingenting om att man inte ska spara informationen.

Om tio år kan landet styras av andra partier och andra människor. Vad kan de använda det sparade materialet till?

De här bovarna eller terroristerna som man är ute efter hittar man ändå inte på det här sättet. Se bara på USA:s kamp mot terrorismen. I Afghanistan har man ju misslyckats totalt. Det här är samma sak fast på mycket lägre nivå. Man får inte offra en hel befolkning bara för att jaga ett visst antal terrorister. Det här gör oss helt utelämnade som personer.

Publisert: