Nyheter

Lee, 33, har konstnärsdrömmar

avStefan Holm

LONDON. Lee Hadwin borde använda sängramar till sina tavlor.

Han skapar dem nämligen i sömnen.

Foto: Foto: GRANT TRIPLOW/SOLO SYNDCATION
Skapar i sömnen När Lee Hadwin somnar vaknar hans kreativitet. Och han skapar konst – som i trans. ”Ofta blir jag häpen när jag ser vad jag har tecknat”, säger han.

De 33-åriga sjuksköterskan från Wales utreds just nu av Edinburghs sömncentrum. Nattetid jobbar han som konstnär – och han är inte medveten om det.

Kallas ”Kipasso”

I vaket tillstånd har Hadwin varken intresse eller talang för något som har med konst att göra.

– Det närmaste jag har varit ett galleri är en promenad utanför Tate Modern. Jag verkar vara ett medicinskt fenomen. En annan del av hjärnan sparkar i gång när jag sover, säger Lee Hadwin till Daily Mail.

”Kipasso”, som han kallas, ska skildras i en kommande dokumentär. Det finns klipp som visar hur han kliver ur sängen och börjar teckna. Han är inte kontaktbar utan verkar befinna sig i trans.

Lee Hadwin började gå i sömnen som fyraåring. Sovrumstapeterna var hans första tavelduk.

– Det är en märklig känsla att vakna bland mina alster och inte ha ett minne av att jag har skapat dem. Oftast blir jag häpen när jag ser vad jag har tecknat, säger Lee Hadwin.

Erbjöds drömsumma

Dagen efter vaknar han med svår migrän.

– Nu går jag i terapi i ett försök att upptäcka varför mitt undermedvetna tecknar. Jag vill ha en förklaring, säger Lee Hadwin.

Flera gallerier har visat intresse för Lee Hadwins konst. Efter en utställning i Wales blev han erbjuden över 60 000 kronor för ett av sina verk.