”Rosengård inspireras av Grekland”

avJenny Stiernstedt

NYHETER

Fritidsledaren ”Dallas” har arbetat för Rosengårds bästa i 40 år

Politikerna måste agera – nu.

– Man kan inte vänta tills det blir kalabalik, säger fritidsledaren Diabaté Dialy-Mory.

Foto: Krister Hansson

Samhället har blivit hårt, allt ska ske genom styrkedemonstrationer. Ett faktum lika tragiskt som onödigt, menar Diabaté Dialy-Mory, alias Dallas, som har arbetat som fritidsledare och boxningstränare i Rosengård i över 40 års tid.

– Ledarna borde ha talat med myndigheterna i stället för att börja bråka, säger han angående de senaste dagarnas utveckling i Rosengård då ungdomar tvingades utrymma en lokal som de använt som moské.

– Det måste vara ett missförstånd, tror han.

”Måste lyssna”

Samtidigt menar Dallas att Malmö stad borde ha tagit tag i problemet för länge sedan.

– De måste agera nu. De kan inte sitta still och vänta tills det blir kalabalik. Politikerna måste börja lyssna. Speciellt på de som bor i området.

Han tror att händelserna de senaste dagarna har inspirerats av kravallerna i Grekland.

”Pekas ut”

– Nyheter sprids snabbt, alla ser genast vad som händer. Människor är bara människor, de inspireras och tar efter varandra. Men jag blir ledsen. Det är mycket missnöje och frustration, men ungdomarna får inte börja bråka. Kastar de raketer vinner de aldrig min respekt.

Det har varit oroligheter länge i Rosengård …

– Ja, men jag vet inte varför. Jag har aldrig pratat med killarna som ligger bakom. Det är inte bara de som bor i Rosengård som är skyldiga. Folk kan komma ända från Köpenhamn.

Hur påverkas sitautionen av det som skrivs om Rosengård i medierna?

– Det stör de boende där. Men det är alltid något område som pekas ut. Man måste sparka på någon, just nu är det Rosengård.

Det handlar inte om religion – men på väg att bli så, har du sagt.

– Nej, det är inte religion. Det är lokala intressen, inte muslimer mot svenskar eller judar mot katoliker. Omgivningen tolkar det dock som ett religiöst bråk – men det är inte så.