”Pimpa en apelsin och koka glögg”

Publicerad:
Uppdaterad:

Så motar du deppen över snöbrist och julstress

Aftonbladet.se:s läsare är inte knussliga med att hjälpa andra hitta julstämningen.

Här delar de frikostigt med sig av sina råd, som kan sammanfattas i två punkter:

Var tillsammans med de som betyder mest.

Stressa inte.

Sveriges störste njutare? Få kan utstråla lika mycket mys som tv-mannen Ernst Kirchsteiger. Kanske kan du också hitta dit i jul, på ditt eget sätt, tack vare alla läsartips.

Många läsare skriver under på påståendet att det verkar vara extra svårt att hitta julstämningen i år.

Kanske det beror på den dystra ekonomin eller det dystra, alltför höstlika, vädret som belägrat den södra delen av landet. Men av någon anledning törs man inte riktigt slappna av och låta julfriden svepa in.

Men det finns en del knep – enkla och lite mer avancerade. Här följer ett urval från våra läsare:

Stressa inte

” Jag äääälskar julen. Jag skulle gärna vilja ha jul året runt. Den där underbara pirriga känslan i magen å i hela kroppen, det är JUL. Att spela julmusik, baka julkakor, julgodis, hugga gran, göra pepparkakshus, dekorera hela huset i vitt å rött, å hänga grangirlanger med ljusslingor i både inne å ute är bara så kul! Att göra allt i tid är viktigt. Att stressa fram någon julstämning det funkar inte”, hälsar signaturen Johanna.

Annelie gjorde pckså klart med julklapparna tidigt och njuter nu av lugnet:

” Julbaket och allt är klart. Granen står klädd och klar och allt julpynt har stått framme sedan första advent. Jag kan bara slappna av och njuta av julmusik, glögg och förväntningar inför en trevlig julhelg.”

Bättre på landet

Att bo på landet – och framförallt lite längre norrut är en pålitlig genväg till julstämning. Det intygar familjen Petterson från Storvik:

” Vi bor på landet och här har vi snö och julstämning. Tomtar överallt och rådjur på våran gård som äter av sommarens äpplen som vi lade på hög då. Nu väntar vi bara in jullovet för barnen som går sista dagen på fredag och gubben min har tre veckors julledighet så nu ska vi göra knäck och ischoklad.”

Julen är ju barnens högtid för många. Så har du en liten människa i din närhet – njut då av julen genom hans eller hennes ögon.

Som Madelene:

” Jag finner julstämning i min sexåriga dotter som gör hoppsasteg runt huset med svabben och dammtrasan i högsta hugg och oavbrutet sjunger: Nu är det jul, nu är det jul ända fram till påska, YIPPIE!!! Snacka om äkta julkänsla när man kommer hem trött från fritids, rycker tag i svabben och bara tycker att livet är underbart... Hennes glädje är så underbar att se att det bara smittar av sig. Härligt!”

Apelsin och glögg

Några mer handfasta råd kommer från Lis:

” Den absolut bästa julstämmningsmusiken är CD:n "White Christmas" med Bing Crosby, Nat King Cole, Frank Sinatra, Elvis Presley, Doris Day och Mahalia Jackson. Släck vanliga lampor och tänd ljus och många olika ljusslingor. Om man inte vill ha gran, så brukar jag lägga en ljusslinga i några höga grönväxter. Kryddnejlikor instuckna i apelsiner i en skål. Systembolaget har en mycket god alkoholfri glögg. Nu har alla sinnen fått julkänsla”.

aftonbladet.se

Publicerad: