Halka i söder och lavinrisk i fjällen

avEmma Gårdsäter

NYHETER

SMHI varnar för hala vägbanor när snö faller över Götaland och södra Svealand under tisdagskvällen och natten till onsdag.

I flera svenska skidorter är lavinrisken fortsatt hög.

– Vi försöker bekämpa lavinfaran med hjälp av dynamit ovanpå snötäcket, säger Anders Aspholm på Skistar i Åre.

Foto: AFTONBLADET BILD

Den sista dagen på många svenskars helgledighet avslutas med snöfall. Ett nederbördsområde rör sig söderut över södra Svealand och Götaland.

– Sedan klarnar det upp och när det är minusgrader finns det risk för frosthalka på vägbanorna, säger Lisa Frost, meterolog på SMHI.

Snön töar bort i söder

Det blir minusgrader i hela landet både under onsdag och torsdag.

– På fredag blir det mildare igen. Götaland får runt nollgradigt och även Svealand. Det är bara i Norrbotten det blir kallt.

Det mildare vädret innebär att det förmodligen blir barmark i söder till helgen.

– Den lilla snö som fallit kommer nog att försvinna. På måndag ser det ut att bli ännu varmare med fem till sju plusgrader i Götaland, säger Lisa Frost.

Fortsatt stor lavinfara

De senaste dagarna har lavinfaran varit stor i flera svenska skidorter i Jämtland och Härjedalen. Enligt uppgifter från Sveriges skidanläggningar, SLAO, ligger risken på nivå tre på den femgradiga skalan i Åre, Tenndalen och Ramundberget.

– Det har kommit mycket snö natten till idag och det har varit hårda sydvästliga vindar. Vi har inte alla liftar öppna, säger Anders Aspholm, driftansvarig på Skistar som driver skidanläggningen i Åre i Jämtland.

Under lördagen fick Skistar rapporter om att skidåkare orsakat två laviner och på söndagen inträffade ytterligare en. Inga personer ska ha skadats av snörasen.

– Vi försöker bekämpa lavinfaran med hjälp av dynamit ovanpå snötäcket. Tryckvågen belastar snön och skapar en lavin, säger Anders Aspholm.

Undvik läsluttningar

Ett råd till skidåkare som befinner sig i trakter där det råder lavinfara är att inte åka i läsluttningar. Där är det särskilt farligt. Anders Aspholm understryker att det även är viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad om väderförhållandena.

– Prognoserna säger att det kommer ytterligare snö och det ska även bli varmare. Det får mig att tro att lavinfaran kommer att fortsätta. Snön är en färskvara och prognosen kan ändras under dagarna.