Borg bäst i regeringen

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenskarna hyllar finansministern i Aftonbladets stora Sifomätning

1 av 5
REKORDHÖJNING Anders Borg får högst betyg av ministrarna i regeringen. Finansministern har ställts inför hårda prov av både finanskris och lågkonjunktur, men svenska folket verkar tycka att han skött sin uppgift väl och ger honom 3,4 i betyg (+0,6) på den femgradiga skalan. Detta är den största höjningen sedan mätningarna inleddes 1996.

Finansminister Anders Borg är regeringens duktigaste minister.

Efter finanskrisen rekordhöjer svenska folket hans betyg. Det visar Aftonbladet/Sifo.

Sifo har på Aftonbladets uppdrag bett svenska folket att sätta betyg på regeringens statsråd i tretton år. Förra årets mätning var en rejäl kalldusch. Aldrig tidigare hade regeringen fått lika dåliga betyg.

Årets mätning är betydligt muntrare läsning för makthavarna i Rosenbad.

14 statsråd får i år bättre betyg än de fick förra året. Då höjde ingen minister sitt betyg.

Fem ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan.

?Tre får sänkt betyg. Förra året sänkte svenska folket betyget för 16 ministrar.

?Åtta statsråd får godkänt eller mer av svenska folket. Det är dubbelt så många som förra året.

Satts på hårt prov

Den klarast lysande stjärnan är finansminister

Anders Borg (m) som satts på hårda prov av finanskris, lågkonjunktur, fallande kronkurs och räntesvängningar.

Men svenska folket tycker­ att han klarat sin uppgift väl. Slutomdömet blir 3,4 på den femgradiga skalan, en uppgång med 0,6. Det är den största höjningen sedan Aftonbladet/Sifo inledde mätningarna 1996.

Borg är den andre finansministern som toppar svenska folkets betygsslista. Den förste var Erik Åsbrink (s) i den allra första mätningen.

Att regeringens hantering av den ekonomiska turbulensen har uppskattats av svenska folket tyder även höjningen av finansmarknadsminister Mats Odells (kd) betyg på. Han får visserligen inte godkänt men flyttas upp med 0,2 jämfört med förra året.

Får samma betyg

På betygstoppen återfinns vid sidan av Anders Borg utrikesminister Carl Bildt (m) som får samma betyg som finansministern. Även Bildt får höjt, men med blygsammare 0,1.

I topptrion ingår även Fredrik Reinfeldt (m) med betyget 3,3. Det är hans näst bästa betyg som stats­minister och tangerar Göran Perssons högsta betyg under hans decennium som stats­minister.

Sorgebarnet i regeringen är försvarsminister Sten Tolgfors (m). Hans betyg har sänkts årligen sedan han blev minister och är nu nere på 2,4.

Näst sist ligger migrationsminister Tobias Billström (m) som dock har en otacksam arbetsuppgift. Den i regeringen som har hand om invandringen blir sällan eller aldrig älskad.

Maktbalansen viktig

I en koalitionsregering är maktbalansen viktig. Moderaterna är regeringens dominerande parti och sitter på de flesta av de viktigaste ministerposterna. Desto viktigare är det att även de andra partierna får lysa ibland.

Men av de tre ministrar som får sänkt betyg i årets mätning är två partiledare, folkpartiets Jan Björklund och centerns Maud Olofsson. Göran Hägglund (kd) ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan.

Det kan leda till problem att moderaterna inte bara är störst – utan också bäst. Först på femte plats på årets lista finns ett statsråd från ett annat parti, jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp).

Regeringens motto är att alla ska bidra – och alla ska få ut något av samarbetet. Den dag det inte längre upplevs så kan det börja gnissla.

Ordentligt.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 15 och 18 december. Endast de som kände till ministern fick ge betyg.

Publicerad: