Iskallt i söder – varmt i norr

avKristina Edblom, Mattias Magnusson

NYHETER

Varning för svår frosthalka i dag

1 av 2 | Foto: Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild
TROTSAR KYLAN Henrik Svenell, 36, Maria Svenell, 35, och dottern Lova, 1,5, vågade sig ut på en kvällspromenad i Malmö i går.

Skåningarna får fortsätta frysa.

Julvärmen gömmer sig 140 mil norrut.

Men vi kan alla räkna med ett kallt nytt år.

Vid Riksgränsen ligger snön 75 centimeter djup.

Men under gårdagens fyra plusgrader slapp Ingemar Nilsson, fastighetsskötare på Hotell Riksgränsen, ta på sig sin varmaste vinterjacka.

– Det börjar bli varmt. Det blåser ljumma vindar, även om det inte direkt är som en sommarkväll heller, säger Ingemar Nilsson, 65.

”Inte onormalt”

– Det är milda sydvästliga vindar från Norska havet och moln som håller kvar värmen som ett lock. Eftersom ett kraftigt högtryck ligger över hela landet är det bara där det blir varmt och det är därför det blir sådana kontraster, säger Aftonbladets meteorolog Lisa Frost.

Samtidigt huttrar skåningarna under lika många minusgrader. Högtrycket kommer att ligga kvar och ge fina, om än kalla mellandagar i hela landet.

– Satt i perspektiv är den här kylan inte onormal. De senaste två åren har vi haft väldigt milda vintrar, säger Lisa Frost.

För många gäller det att passa på att njuta av det fina vädret. Redan i helgen blir det molnigt i Götaland. Framåt måndag tar sig molnen norrut och täcker stora delar av Svealand.

I dag finns också risk för svår frosthalka på vägarna, främst på Västkusten.