Rekordmånga litar på Barack Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

82 procent tycker att han planerar maktövertagandet bra

1 av 4

Inte på decennier har en tillträdande amerikansk president haft så stort förtroende hos allmänheten som Barack Obama.

82 procent tycker att han sköter planeringen för maktövertagandet bra.

Opinionsmätningen som visar hur de allra flesta amerikaner litar på Barack Obama har gjorts av Opinion Research och CNN.

Efter det omdiskuterade presidentvalet 2000 var motsvarande siffra för George W Bush 65 procent, och 1992 var den 67 procent för Bill Clinton.

Undersökningen gjordes fredag till söndag förra veckan, strax efter det att Obama hade presenterat en regering med en rad kända och respekterade namn och hållit nästan dagliga presskonferenser om hur han tänker försöka hantera den ekonomiska krisen.

Enligt den ansvariga för CNN:s opinionsundersökningar, Keating Holland, kom inte ens den populäre Ronald Reagan i närheten av Barack Obamas folkliga stöd en månad före tillträdet.

I ett radiotal till nationen – som samtidigt lades ut på internet – uppmanade Obama på julafton amerikanerna att med gemensamma krafter arbeta för att få nationen ut ur krisen.

– I denna anda vill jag leda min administration under det nya året. Om det amerikanska folket sluter sig samman och trycker axeln mot historiens hjul, så vet jag att vi kan sätta vårt folk i arbete igen och styra vårt land i en ny riktning, sade den tillträdande presidenten.

TT

Publicerad: