Plan flög utan syre i kabinen

avJill Sjölund

NYHETER

Flygvärdinnornas larm räddade alla från katastrof

Piloten glömde aktivera tryckkabinen. Passagerarna i Malmö Aviation-planet var minuter från att drabbas av allvarlig syrebrist, svimma – och dö.

Hälften av syrgasmaskerna fungerade inte.

Malmö Aviationi, Avro-RJ100.

– Det här är mycket allvarligt, säger Stefan Christensen på Haverikommissionen.

Planet var på väg från Bromma till Göteborg den 22 mars i fjol med 47 personer ombord. En av flygvärdinnorna kände sig plötsligt yr och illamående. Lufttrycket hade sjunkit, passagerarna fick mindre och mindre syre. Men ingen förstod allvaret i situationen.

– Piloten hade glömt att sätta på tryckkabinen. Och systemet som skulle varna om detta vid 10 000 fot när luften blivit så tunn att kroppens funktioner börjar sättas ner fungerade inte, så man fortsatte stiga, säger Stefan Christensen.

Hälften av maskerna

Vid 18 000 fot fälldes syrgasmaskerna ut – men bara hälften av dem.

– Maskerna var felpackade så facken öppnades inte. Det är mycket allvarligt, sånt får inte hända, säger Stefan Christensen.

Statens Haverikommission jämför händelsen med en liknande olycka i Grekland 2005. Piloterna och passagerarna svimmade av syrebrist, bränslet tog slut och planet kraschade. Alla 121 ombord dog.

Passagerarna i Malmö Aviation-planet var nära att råka ut för samma öde.

– Det var minuter kvar innan folk hade börjat svimma, säger Johan Westin, Malmö Aviations flygchef.

Piloterna larmades

Skillnaden den här gången var att flygvärdinnorna larmade piloterna när syrgasmaskerna fälldes ut. Först då upptäckte man felet.

– Det var kabinpersonalen som räddade alla, säger Stefan Christensen.

En äldre passagerare blev chockad och fick tas om hand av personalen, men ingen blev allvarligt skadad.

– Vi tar det här mycket allvarligt. Vi har kontrollerat våra flygplan och ändrat checklisterutinerna. Det här kan inte hända igen, säger Johan Westin.