20 000 varslade i november

Publicerad:
Uppdaterad:

Varselvågen sprider sig mer och mer i landet. Och fler branscher får smaka på krisen.

November blev en ännu värre månad än oktober på arbetsmarknaden.

Antalet varsel om uppsägningar i november landade på 19 907, jämfört med 2 762 samma månad i fjol, enligt siffror från arbetsförmedlingen. I oktober var siffran 19 521. Det är fortfarande några tusen kvar till rekordet på 22 217 i november 1992.

Hittills har varselvågen slagit hårdast mot fordonsindustrin i Västsverige. Så är det fortfarande men trenden pekar mot en större andel i län som tidigare klarat sig hyfsat. Och fordonsindustrin är inte lika dominant bland uppsägningarna som tidigare, visar arbetsförmedlingens statistik.

Handeln drabbas

Krisen har nu nått handeln i större utsträckning. Inom parti-och detaljhandeln nära på fördubblades antalet varsel från 597 i oktober till 1 075 i november. Även i transportsektorn ökar varslen kraftigt, från 676 till 960 personer mellan månaderna.

Länsvis har den värsta lågkonjunkturen inte nått Stockholmsregionen – inte än i alla fall. Under november minskade antalet varsel något jämfört med oktober och landade på knappt 2 800 uppsägningar, vilket i förhållande till befolkningens storlek är relativt blygsamt.

November blev desto tyngre för Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Västerbotten med kraftiga ökningar.

Västsverige i topp

Västra Götaland toppar fortfarande varselligan men antalet föll med nästan 1 700 under den gångna månaden.

Men ännu har inte särskilt många fler kommit till arbetsförmedlingarna. Under förra veckan ökade antalet inskrivna som arbetssökande med nästan 1 000 personer till 163 700, vilket är 19 100 fler än under samma vecka i fjol.

Och trots eländet, under förra veckan anmäldes faktiskt 393 fler lediga platser till arbetsförmedlingarna, jämfört med veckan före, till totalt 7 771.

Publicerad: