”Ryssarna har problem med ordningen i Gori”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Mattias Carlsson och Krister Hansson chattade direkt från Georgien

Aftonbladets team på plats i Georgien, Krister Hansson och Mattias Carlsson, chattade med läsarna.
Aftonbladets team på plats i Georgien, Krister Hansson och Mattias Carlsson, chattade med läsarna.

Aftonbladets Mattias Carlsson, reporter, och Krister Hansson, fotograf rapporterar just nu från oroligheterna i Kaukasus. Just nu är de i Georgien, där de i dag fredag chattade direkt med läsarna.

Nazir El alazaba säger: Hej min familj befinner sej i Georgien, hur är läget?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Det beror på var de är. I Tbilisi är det lugn. Just nu är det lugnt även i Gori så vitt vi kan se. Men svårt att svara på.

Anonym säger: Är ni någonsin rädda när ni befinner er i en krigszon?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Nej. Inte rädda på det sättet, däremot är man ständigt vaksam. Men när något händer tvingas man tänka snabbt, man kan bli uppjagad.

Generalizor säger: Hejsan ! Är det någon större chans att kriget blossar upp igen eller är det slutgiltigt nu?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Det vet man ju inte. Det är det alla väntar att få svar på. Men det verkar konstigt om Ryssland för kriget vidare. Men det är klart att om de inte kommer överens kan det ju alltid fortsätta. Svår fråga! Det är det alla undrar.

JT säger: Hej, man får mest höra om hur livet är utanför utbrytarrepublikerna, men hur är det innanför i Nordossetien och Abchazien. Släpps journalister in dit?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Ja. Vad jag har hört har några journalister kommit in från den ryska sidan. Vi har försökt – nästan varje dag – men har inte bedömt att det varit säkert nog. Möjligt att vi släpps in med ryska trupper någon gång. Vi gör vårt bästa!

carin säger: Hur har det varit för de civila med mat och rent vatten, el och annat som behövs?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: I de krigsdrabbade områdena så är det svårt. De lider verkligen. Maten i Gori tog slut för flera dagar sen. Men nu såg vi i morse att den georgiska kyrkan har kört upp mat till staden.

nilwik säger: Har ni varit i Syd-ossetien och sett om förstörelsen är så stor som russiatoday.com påstår?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Nej, tyvärr. Vi kämpar för att få komma in.

Anna säger: Om man vill hjälpa lidande, vad kan man som svensk göra?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Jag vet inte om man kan göra så mycket just nu. Den hjälp som finns måste organiseras, det kan inte en enskild människa göra så mycket åt.

Robert Hermansson säger: Hej, hur är er säkerhet egentligen, blir ni eskorterade eller åker ni runt fritt i krigszonen? Ert arbete beundras iallafall.

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Vi åker i en vanlig civil bil med lokalanställda chaufförer. Vi har ingen bevakning, men skottskyddade västar i de oroliga områdena. Det varierar mycket var man kan vara. Man får titta på dagsläget hela tiden.

Anonym säger: Inte glömmer väl ni att Georgien agerar som allierad till USA. Tycker ni att ni deltar i ett mediekrig på amerikanernas sida?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Ja, det är en svår fråga. Vi är väl medvetna om att man utsätts för propaganda från alla möjliga håll. Men jag tycker inte att vi deltar i ett "mediekrig". Vi rapporterar i huvudsak om enskildas människors lidanden. Vi berättar vad vi sett.


Anonym säger: Ni verkar träffa människor i nöd hela tiden, hur reagerar ni som journalister, hjälper ni folk eller måste ni gå vidare och bara tänka på jobbet?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Vår uppgift är att tänka på jobbet, så är det ju. Vi har delat ut lite vatten, men vi kan ju inte ta med oss folk i bilen. Tråkigt nog!

Jonathan säger: Hej. Är det stor risk att detta kriget kommer att bryta ut och bli större än vad det redan är? Jag har hört mycket om att de ska dra tillbaka sina trupper men de gör precis tvärtom?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Det är det ju ingen som vet riktigt. Och inte vi heller. Vi trodde häromdagen att det var äver och att vi skulle hem – men då gick ryssarna in i Gori. Helt oväntat.

Georg säger: Hur ser det ut på gator och torg?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: I Tbilisi löper det vardagliga livet på som vanligt, på ytan. Vissa affärerar har stängt. Men under ytan är folk oroliga.

Hur ser läget ut i dag? säger: Hur ser det ut i dag i Gori? Finns det mer rapporter om plundring från området?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Staden är helt avspärrad. De börjar släppa in journlister nu, men vi vet inte vad som har hänt den senste tiden. Vi har inte varit inne på två dagar. När vi var inne sist började livet återvända till stan.

Henry: Hej Varför åker ingen Aftonbladet-jornalist till Tschinvali istället och tar del av vad som hänt där. Det finns rapporter om etnisk rensning. Henry

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Första skälet är att vi inte kommer dit, ryssen stoppar oss. Det andra skälet är att det är alldeles för osäkert. Vi kan inte få någon chaufför att köra oss.

vad händer idag säger: Tron ni att ryssarna kommer lämna Gori?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Det vet man ju inte riktigt. Men inte än på ett tag. Men de har problem med att återupprätta ordningen, det vet vi. Det är mycket plundring i stan. Igår när vi var där blev två bilar stulna framför oss – med dragna vapen. Vi sprang för livet!

carin säger: Ser man många utsatta barn som är föräldralösa och ensamma? Vem tar hand om dom?Någon??

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Vi har inte sett några. Så är det inte. De tar hand om dessa. Vi träffade en pojke vars mamma dog. Vi träffade honom på sjukhuset.

Anonym säger: Hur ser georgierna i allmänhet på följande fråga: Sydossetierna har ju aldrig velat tillhöra Georgien. Det var ju som bekant georgiern och diktatorn Stalin som med ett pennstreck "skänkte" Sydossetien till delrepubliken Georgien när Sovjetunionen bildades. Man behöver väl inte vara en Einstein för att förstå att sydossetierna vill förverkliga sin dröm att förena sig med Nordossetien. Hur kommenterar georgierna denna fråga?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Jag tror att de flesta anser att Sydossetien tillhör Georgien. Det är därför konflikten uppstått. Jag pratade med flyktingar i lägret och frågade vad de ska göra om ryssarna inte ger sig. "Vi ska kriga tillbaka, vi ska ha vårt land", sade de.

Johanna säger: Vad behöver civilbefolkningen mest just nu?

Mattias Carlsson och Krister Hansson säger: Flyktingarna inne i Tbilisi behöver ju någonstans att bo. Sen har du de som är kvar i de krigsdrabbade områdena – de är i behov av allt. Mat, vatten – allt.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Men fortsätt gärna läsa Mattias och Kristers rapporter från Georgien, på aftonbladet.se och i Aftonbladet.

aftonbladet.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN